BiH
0

Predsjedavajući arbitar Arbitražnog tribunala za Brčko Clint Williamson u trodnevnoj posjeti BiH

Klix.ba
Novoimenovani predsjedavajući arbitar Arbitražnog tribunala za Brčko Clint Williamson sastao se sa visokim zvaničnicima u Sarajevu. Između ostalih razgovarao je sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i arbitrom za Brčko kojeg je imenovala FBiH Ćazimom Sadikovićem.

Za vrijeme trodnevne posjete Bosni i Hercegovini, ambasador Williamson će se sastati sa velikim brojem osoba iz raznih sfera povezanih sa provedbom arbitražne odluke. U Brčkom će se sutra sastati sa gradonačelnikom Distrikta Sinišom Milićem i zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem, kao i sa predsjedavajućim Skupštine Distrikta Esedom Kadrićem i njegovim zamjenikom Ivom Filipovićem.

Williamson će također prisustvovati obilježavanju 17. godišnjice uspostave Distrikta Brčko, te razgovarati sa arbitrom za Brčko kojeg je imenovala Republika Srpska, Sinišom Karanom.

Predsjednik Međunarodnog suda pravde imenovao je ambasadora Williamsona, koji ima bogato iskustvo kada su u pitanju prilike na Zapadnom Balkanu, na sadašnju funkciju 13. januara u skladu sa Aneksom 2 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Williamson je naslijedio Robertsa B. Owena, koji je obavljao dužnost predsjedavajućeg arbitra od uspostave Tribunala sve do svoje smrti u martu prošle godine.