Reagovao DF
277

Predsjedavajuća i vijećnici u Zenici ismijavali Komšića zbog uzrečice "Ma hajte, molim vas"

Er. M.
Predsjedavajuća Gradskog vijeća Grada Zenica Diana Bešić i pojedini vijećnici ismijavali su predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića zbog njegove česte i popularne uzrečice: "Ma hajte, molim vas". Ovim povodom danas se oglasio i Gradski odbor Demokratske fronte (DF) Zenica koji je stao u Komšićevu odbranu.

Na 42. sjednici Gradskog vijeća Grada Zenica, koja je održana 24. oktobra 2019. godine, predsjedavajuća Gradskog vijeća Grada Zenica Diana Bešić (A-SDA), prilikom diskusije na četvrtoj tački Dnevnog reda – Autentično tumačenje članova 106. i 107. Poslovnika Gradskog vijeća, uzela je riječ i ismijala predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića kojeg je nazvala nelegitimnim političarem.

Inače, Diana Bešić je proteklih dana također bila predmet ismijavanja bosanskohercegovačke javnosti zbog toga što je na sjednici Gradskog vijeća Grada Zenica umjesto riječi "povlaka" nekoliko puta uzastopno rekla "pavlaka". Tako je Bešić na internetu prozvana "pola predsjedavajuća-pola pavlaka".

"Ima jedan... ovaj... vodeći političar u našoj zemlji koji je legalan, ali nije legitiman, a njegov je komentar bio: 'Ma hajte, molim vas'... A i moj je...", rekla je Bešić.

Ovim povodom iz Gradskog odbora Demokratske fronte Zenica oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem podsjećaju Bešić da je Željko Komšić, kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda izabran legalno i legitimno, s ukupnim brojem od 225.500 glasova na Općim izborima koji su održani 2018. godine.

"Davajući navedenu izjavu, u svojstvu predsjedavajuće Gradskog vijeća, Diana Bešić je još jednom pokazala, da njeno neprofesionalno i krajnje bahato ponašanje za govornicom, u velikoj mjeri utječe kako na rad Gradskog vijeća tako i na percepciju javnosti o ozbiljnosti institucije Vijeća", piše u saopćenju za javnost.

Dalje dodaju da je okarakterisati aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao "nelegitimnog", još jedan od dokaza da nekompetentno i neodgovorno vođenje sjednica Gradskog vijeća može imati ozbiljne posljedice u narednom periodu.

"Nedopustivo je da predsjedavajuća, a time i Gradsko vijeće, derogiraju autoritet institucije Predsjedništva BiH te da ista, na javnom mjestu, u svojstvu izabranog zvaničnika, osporava legitimnost člana Predsjedništva. Zabrinjava i izostanak reakcije gradonačelnika, jer su se na ovu izjavu pojedini članovi Radnog predsjedništva, kao i vijećnici, smijali, kao da se radi o prikladnoj šali", navodi se u saopćenju za javnost.

DF zahtijeva hitno obrazloženje predsjedavajuće vezano za navedenu izjavu te objašnjenje da li se radi o stavu Gradskog vijeća Grada Zenica ili o stavu stranke kojoj ona pripada.

"U skladu s Etičkim kodeksom izabranih zvaničnika Grada Zenica, vijećnici Demokratske fronte podnijet će prijavu zbog kršenja pravila ovoga kodeksa, posebno članova 14 i 16", zaključuju iz DF-a.