BiH
5

Predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenice prekinula pa napustila sjednicu

Piše: E. M.
Detalj sa današnje sjednice GV Zenica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Detalj sa današnje sjednice GV Zenica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica Sanja Renić prekinula je, a potom i napustila sjednicu Gradskog vijeća prije početka rasprave o prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o pristupanju izrade Prostornog plana općine Zenica za period 2014 -2034. godina i prijedlogu Odluke o usvajanju i upućivanju Nacrta Prostornog plana Grada Zenica za period od 2016. do 2036. godine.

Renić je prije početka rasprave o tački 4. dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća prekinula sjednicu kako bi se vratili svi vijećnici koji nisu javili svoj izlazak, a po njihovom povratku u salu nije se vratila na svoje mjesto.

U izjavi za Klix.ba Renić je kazala kako je sjednicu prekinula zbog toga što su vijećnici izašli te da se ne planira vraćati na nastavak zbog, kako je kazala, ne želi prisustvovati nelegalnim donošenjima odluka.

"Pročitala sam dokaze i uputila pismo gradonačelniku i kantonalnom ministarstvu za prostorno uređenje jer je odluka donesena na nelegalan način. Ovo sad što se radi je usvajanje nelegalno donešenje odluke", kazala je Renić.

Ističe kako je do 2006. trebala biti sprovedena odluka te da se sada usvaja prostorni plan koji kasni 11 godina.

"Tokom tih 11 godina Zenici je bilo onemogućeno učestvovanje na međunarodnim tenderima i otvaranje industrijske zone zbog nepostojanja prostornog plana. Izašla sam jer su vijećnici povrijedili Poslovnik neću se vratiti", dodala je Renić.

Vođenje sjednice preuzeo je zamjenik predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenice Jasmin Hodžić, a opstrukcija Renić nije omela vijećnike i GV da nastave s raspravom.