BiH
0

Predrag Mišković osuđen na osam godina zatvora

FENA
Bivši pripadnik VRS-a Predrag Mišković (1965.) oglašen je krivim za ratni zločin protiv civila počinjen tokom rata u sarajevskom naselju Grbavica i osuđen na osam godina zatvora.

U ponedjeljak izrečenom nepravomoćnom presudom Kantonalnog suda Sarajevo utvrđena je Miškovićeva odgovornost za silovanje jedne Bošnjakinje (povredu tjelesnog integriteta i zdravlja) i zastrašivanje civila nesrpske nacionalnosti.

Sud je utvrdio kako je Mišković koristio pripadništvo VRS-u te položaj u kojem se u ratu nalazilo nesrpsko stanovništvo te silovao, nečovječno postupao, zlostavljao i zastrašivao civile.

Prema činjeničnom opisu, u septembru 1992. godine u tadašnjoj ulici Baneta Šurbata, sada Derviša Numića, Predrag Mišković je naoružan puškom i u uniformi zajedno s Duškom Debetićem Dabom, uz psovke, udarce i prijetnje silovao jednu Bošnjakinju u čiji su stan ušli kroz prozor. Istu ženu silovao je ponovno tokom 1993. godine.

Mišković se nadalje tereti da je u jesen 1995. godine u istoj ulici zastrašivao civile tako što je prvo ispred zgrade, potom i u stubištu ispalio rafal iz automatske puške te pijan lupao na vrata stanarima, a dvoje, od kojih je jedna bila 70-godišnja starica, prisilio da s njim krenu u njegov stan, gdje ih je uz prijetnju oružjem držao do narednog jutra.

Sud je na temelju provedenih dokaza - iskaza svjedoka, uključujući i ugrožene svjedokinje, te analizom materijalnih dokaza zaključio kako je Mišković postupao protivno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava.

Istovremeno, Sud smatra kako iz provedenih dokaza nesporno proizilazi kako je okrivljeni počinio krivična djela navedena u optužnici.

Prilikom odmjeravanja visine kazne Sud je, osim otežavajućih, imao u vidu i olakašvajuće okolnosti - ranu životnu dob okrivljenog u inkriminirano vrijeme, stanje svijesti (bio pod djejstvom alkohola), te njegovo porodično i materijalno stanje.

Okrivljeni je zadržan u pritvoru do pravomoćnosti presude, a najduže do isteka izrečene sankcije.

U izdržavanje zatvorske kazne bit će mu uračunato vrijeme od 16. marta 2006. godine otkada se nalazi u pritvoru KPZ Sarajevo.

Troškovi postupka izmirit će se na teret Suda, a oštećene, s eventualnim imovinskopravnim zahtjevom, upućene su na parnicu.