"BiH je najveća žrtva"
19

Predrag Matvejević: Nikolić je jedna od srpskih tragedija

Klix.ba
Predrag Matvejević
Predrag Matvejević
Predrag Matvejević, jedan od vodećih evropskih intelektualaca, ugledni filozof i književnik, koji je predavao na univerzitetima "Sorbonne" u Parizu i "La Sapienza" u Rimu, izjavio je danas za agenciju Anadolija da su izjave novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića kako u Srebrenici nije počinjen genocid, te da je Vukovar srpski grad, samo dokaz "da nam se tragedije dešavaju".

"Nikolića vidim kao jednu od srpskih tragedija. Žao mi je što se to dogodilo srpskom narodu", izjavio je Matvejević ekskluzivno za agenciju Anadolija.

Analizirajući Nikolićeve izjave, on je još jednom ukazao na "tragediju naših Bosanaca".

"Bosna i Hercegovina je najveća žrtva i u njoj bosanskohercegovački muslimani. Oni su, također, najveća žrtva ovoga rata. Živo sam jako dugo vani i nisam mogao pratiti sve tokove suvremenosti na prostoru Bosne i Hercegovine, ali, nigdje se nije dogodila Srebrenica nego u Bosni. Ona je pokazatelj trpljenja kojeg je Bosna u ratnim dijelovima i u raznim svojim nacionalnostima prošla", istakao je Matvejević.

Predrag Matvejević je među prvima digao svoj glas protiv agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima.

Snažno je osuđivao i politiku hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana prema Bosni i Hercegovini, kao i nacionalizam u Hrvatskoj uopće. Nakon prijetnji napustio je Hrvatsku i izabrao život, kako je govorio, između "azila i egzila". Prije nekoliko godina vratio se u Zagreb.

Matvejević je bio jedan od rijetkih intelektualaca koji je tražio oslobađanje grupe bošnjačkih intelektualaca predvođenih Alijom Izetbegovićem, a koje su komunističke vlasti u montiranom "Sarajevskom procesu" 1983. godine osudile na teške zatvorske kazne.