BiH
2

Predrag Kojović: Sa Dejtonskim ustavom ne možemo u Evropsku uniju

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom istupa Borjane Krišto, zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u kojem je naglasila mogućnost neodržavanja izbora 2018. ako se ne provede presuda po apelaciji Bože Ljubića, oglasio se predsjednik Naše stranke (NS) Predrag Kojović.

"Riječ je o vidu političke prijetnje da će HDZ, sa svojim koalicionim partnerima, pokušati uraditi na državnom nivou ono što je već uradio u Mostaru, gdje su građanima Mostara u ime navodne 'zaštite svog naroda' oduzeli osnovno ljudsko pravo, pravo na demokratski izabranu vlast, što je tipičan nacionalistički, dejtonski, paradoks. Izbori se moraju održati najkasnije 2018., iako bi, s obzirom na raspad koalicije, prijevremeni izbori bili pravedno rješenje i u interesu građana. Za to, nažalost, nema zakonskog osnova i to pod hitno treba mijenjati", kazao je Kojović.

Kojović kaže da je model o podjeli na bošnjačke i hrvatske kantone, koji predlaže HDZ o provedbi presude, protivan EU principima o jednakosti svih građana pred zakonom.

"Sa dejtonskim, diskriminatornim ustavom BiH ne može u EU i upravo zato vjerujem da je proces eurointegracija ključan za konačno napuštanje neuspješnog ustavnog koncepta konstitutivnih naroda koji je odgovoran za naš i politički ali i ekonomski zastoj. Taj, u svijetu nepoznat ustavnopravni koncept se u dvadesetogodišnjoj upotrebi u našoj zemlji iskazao isključivo kao generator etničkih sukoba, ekonomskog osiromašenja i kontinuiranih političkih blokada", dodao je predsjednik NS-a.

Kojović kaže da "iz perspektive dugoročnih interesa BiH i deklarativno iskazane volje za EU integracije teško je uopšte shvatiti motive onih koji se umjesto dokidanjem tog, samo za naše potrebe, izmišljenog ustavnog modela bave njegovim navodnim usavršavanjem. Ja sam nekoliko puta dejtonski ustavni poredak nazvao diktaturom konstitutivnih naroda nad građanima BiH i potpuno mi je logično da se nacionalne stranke koje jedine imaju ogromnu korist od dejtonskog ustavnog modela bore za očuvanje postojećeg stanja".

Dejtonski Ustav, zaključuje predsjednik Naše stranke, "nije samo nesavladiva barikada ka EU nego i najefikasniji način da vladajuća elita spriječi dolazak evropskih vrijednosti u BiH i njen ekonomski napredak".