Tužilaštvo BiH
0

Predočeni dokazi o ratnim zločinima u Foči i Kalinoviku

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predočilo je više od 90 materijalnih dokaza o posmrtnim ostacima žrtava pronađenih u različitim masovnim grobnicama na području Foče i Kalnovika, javio je danas BIRN-Justice Report.

Na suđenju trojici optuženih za zločine počinjene na području Kalinovika, Tužilaštvo je iznijelo materijalne dokaze o tome da su civili čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama ubijeni iz ručnog vatrenog oružja.

Priloženo je 98 materijalnih dokaza o ekshumacijama, obdukcijama i utvrđivanju identiteta žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama u Miljevini i na području Kalinovika.

Tužilaštvo BiH, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Kalinovika tokom 1992. godine tereti Ratka Bundala, Neđu Zeljaju i Đorđislava Aškrabu. Ovoj trojici se između ostalog na teret stavlja učešće u ubistvima, silovanjima, prisilnim nestancima, fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila te protivpravnom zatvaranju u različite objekte na području Kalinovika.

U zapisnicima o obdukciji deset tijela pronađenih u selu Jelašci na lokaciji Mehka brda u općina Kalinovik navodi se da je smrt nastupila usljed prostrijelnih rana nanesenih "ručnim vatrenim oružjem ili tome slično".

Pripadnici paravojne formacije iz Miljevine, kako se navodi u optužnici, 5. augusta 1992. godine su iz logora "Barutni magacin" izveli 12 osoba koje su kamionom povezli u pravcu Mehkih brda, gdje su ih ubili.

Ekshumacijom iz masovne grobnice u Mehkim brdima pronađeni su posmrtni ostaci Ismeta Hatića, Safeta Suljića, Fikreta Karana, Edina Hodžića, Mirsada Karamana, Salke Kurtovića, Salke Biče, Mehe Sačića i dviju još uvijek neidentifikovanih osoba, dok se dvije osobe i danas vode kao nestale.

Tužilaštvo BiH je predočilo i zapisnike o pronađenim dijelovima tijela u štali u mjestu Ratine, općina Foča, koja su bila ugljenisana.

Kako se navodi u optužnici, Aškraba je 5. augusta 1992. godine preostale zatvorenike iz “Barutnog magacina” predao pripadnicima paravojne formacije iz Miljevine koji su ih potom vezali žicom te odveli do mjesta Ratine, gdje su 24 osobe strijeljali a potom njihova tijela zapalili.

U masovnoj grobnici u “Tunelima” kraj Miljevine u općini Foča u toku 1999. godine pronađeni su posmrtni ostaci 36 osoba, za koje je, kako stoji u zapisniku o obdukciji, također utvrđeno da su umrle usljed ranjavanja “ručnim vatrenim oružjem ili tome slično”.

Preostali preživjeli zatvorenici koji su dovedeni do mjesta Ratine, kako stoji u otpužnici, odvezeni su u pravcu Miljevine, gdje su ih na lokalitetu “Tuneli” pripadnici iste paravojne formacije ubili.

Odbrana trojice optuženih nije imala prigovore na izvedene dokaze.

Tužilaštvo BiH je do sada izvelo 163 materijalna dokaza.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 10. mart.