{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predmeti "Srbska čast" i "Askeri" još uvijek na provjeri u SIPA-i

Piše: Er. M./Klix.ba
2.4.2018. u 12:26
15
76
Predmeti "Srbska čast" i "Askeri" još uvijek na provjeri u SIPA-i
15
Predmeti "Srbska čast" i "Askeri" još uvijek na provjeri u SIPA-i
Foto: Klix.ba
Sigurnosne agencije u BiH prije nekoliko mjeseci stavile su "pod lupu" aktivnosti Srbske časti i nevladine organizacije Asker. Javnost do danas nije upoznata o aktivnostima ovih organizacija, a iz SIPA-e su za Klix.ba kazali kako u ovom trenutku ne mogu davati nikakve nove informacije.
Zbog informacija o mogućem postojanju paravojnih formacija na području bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, odnosno informacija u vezi s Udruženjem "Srbska čast" 17. januara ove godine otvoren je predmet u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Krajem januara na YouTubeu je objavljen snimak na kojem se prema tvrdnjama medija vidi kako organizacija Asker vrši "vojnu obuku" djece uzrasta od 9 do 17 godina u Tešnju. Iz SIPA-e je tada potvrđeno kako su i oni upoznati o ovom slučaju te da sprovode određene aktivnosti.

S obzirom na to da je prošlo tri mjeseca od kada državni sigurnosni organi istražuju navedene organizacije kontaktirali smo SIPA-u tražeći informacije o tome da li su završene provjere u vezi s aktivnostima grupa Srbska čast i Asker, odnosno šta su pokazali rezultati provjera, da li ove grupe predstavljaju prijetnju i da li je u slučaju Askera konstatovano da se vrše terorističke obuke.

"Obavještavamo vas da Državna agencija za istrage i zaštitu u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti kontinuirano prati sve sigurnosno interesantne pojave i grupe koje na bilo koji način mogu predstavljati prijetnju sigurnosti BiH te u skladu s tim preduzima potrebne mjere i radnje, s posebnim akcentom na preventivno djelovanje, te shodno tome trenutno nismo u mogućnosti dostaviti vam nove dodatne informacije", rekli su nam iz SIPA-e.

Podsjećamo, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da bosanskohercegovačke obavještajno-sigurnosne službe raspolažu saznanjima da udruženje Srbska čast radi na formiranju paravojne formacije u Republici Srpskoj.

Informaciju o aktovnostima ovog udruženja prenijeli su i svjetski mediji poput britanskog Guardiana i holandskog NOS-a podsjećajući da se na čelu bh. entiteta RS nalazi "separatistički lider Milorad Dodik".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: