BiH
0

Predmet Vasić i drugi: Nastavak suđenja za genocid u Srebrenici

FENA
U nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je optuženi Dragomir Vasić u julu 1995. godine tri dana bio u Bratuncu i Srebrenici s ciljem, kako mu je sam rekao, formiranja policijske stanice u Srebrenici.

-Došla je naredba ministra da se formira stanica u Srebrenici. Pošli smo 12. jula 1995. godine. Vozio sam tada Dragomira Vasića - izjavio je svjedok Luka Stevanović, koji je bio vozač Vasića, tadašnjeg načelnika Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik.

Na pitanje da li mu je poznato šta se dešavalo u Srebrenici, svjedok je kazao da su mediji objavili 11. jula uvečer da je Srebrenica oslobođena.

Uz Vasića, za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine Tužilaštvo BiH tereti Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Danila Zoljića i Radomira Pantića.

Na teret im je stavljeno sudjelovanje ili pomaganje u prisilnom premještanju stanovništva iz Srebrenice, odvajanju muškaraca, kao i zarobljavanju i pogubljenju muškaraca i dječaka na području Bratunca, Srebrenice i Zvornika.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu.

Vasić je, kako se navodi, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica.

Svjedok Stevanović je rekao da su on i Vasić 12. jula prvo otišli u Policijsku stanicu u Bratuncu, te da je Vasić kasnije “išao u pravcu hotela prekoputa Policijske stanice”.

Na pitanje da li mu je poznato šta se dešavalo u hotelu, svjedok je kazao da su drugi rekli da su se tamo održavali sastanci.

Prema svjedoku, prvi Vasićev zadatak 12. jula bio je da se nađe s političarima, da mu pomognu oko formiranja stanice u Srebrenici.

Stevanović je ispričao da su on i Vasić 13. jula išli u Srebrenicu do policijske stanice radi postavljenja načelnika i komandira.

-Znam da je Petko Pavlović postavljen za načelnika - kazao je svjedok.

On je dodao da su se kasno poslijepodne vraćali u Bratunac i da je u Potočarima vidio vojsku i policiju.

-Vidio sam u Potočarima dosta stvari, svežnjeva i sa lijeve i sa desne strane na ulazu u Potočare. Pretpostavljam da je to bio prtljag tog naroda - kazao je Stevanović.

On je potvrdio da je tih dana vidio kada su građani općine Srebrenica odvoženi autobusima.

Svjedok je dodao da su se u Zvornik vratili 14. na 15. juli.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. august, javio je BIRN - Justice Report.