Kantonalni sud u Sarajevu
101

Predmet Tower: Halilagić i Mahmutović pravosnažno osuđeni na ukupno četiri godine zatvora

G. M.
Kantonalni sud u Sarajevu
Kantonalni sud u Sarajevu
Kantonalni sud u Sarajevu preinačio je presudu Općinskog suda u Sarajevu u dijelu odluke o kazni i pravosnažno osudio Sedina Halilagića i Elvedina Mahmutovića na kazne zatvora od po dvije godine za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.
Izrečena im je i zabrana obavljanja posla u trajanju od 4 godine. Od osuđenog Sedina Halilagića oduzet je novac u iznosu od 30.680 eura.

Halilagić i Mahmutović osuđeni su jer su od kraja maja 2019. do 10. jula 2019. godine kao odgovorne osobe firme “Smart Invest”, koja je bila angažirana na izgradnji stambeno-poslovnog objekta “Sarajevo Tower”, od podizvođača radova više puta tražili novac u iznosu od 200.000 KM, kako bi mu priznali izvršene građevinske radove pritom ga uslovljavajući prijetnjom aktivacije bankarske garancije date za ovaj posao.

Dio, prethodno označenog novca, u iznosu od oko 60 hiljada maraka oštećeni je predao osuđenima, koji su prilikom preuzimanja i lišeni slobode.

Ovo je konačna presuda nakon koje će osuđeni biti upućeni na izdržavanje kazne.

Podsjetimo da je Općinski sud u Sarajevu prošle godine izrekao prvostepenu presudu kojom su Halilagić i Mahmutović osuđeni na kazne zatvora od po 4 godine za krivično djelo primanje dara i drugih oblika.