BiH
0

Predmet protiv Miodraga Nikačevića optuženog za zločin protiv čovječnosti

FENA
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima tužiteljstva danas je pred vijećem Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu počeo glavni pretres u krivičnom predmetu protiv Miodraga Nikačevića optuženog za zločin protiv čovječnosti.

Prema navodima optužnice, Nikačević je sredinom aprila 1992. naoružan i uniformiran ušao u stan Bošnjakinje navodeći da je došao po njene tehničke stvari. Odmah po ulasku počeo ju je dirati te je prisilio na seksualni odnos.

Nadalje, u optužnici je navedeno i to da je optuženi Nikačević sredinom jula 1992. došao u stan druge Bošnjakinje, koji se nalazi odmah preko puta njegovog stana, te tražio da njena kćerka dođe u njegov stan da bi ga navodno pospremila, zaprijetivši joj da će, ako ne dođe plakati za bratom. Nakon što je kćerka pospremila njegov stan, optuženi ju je navodno silovao.

Po 2. tački optužnice Nikačević se tereti da je 2. augusta 1992. zajedno s još dvojicom pripadnika oružanih snaga RS-a naoružan učestvovao u odvođenju a onda i nezakonitom zatvaranju jednog Bošnjaka u Kazneno-popravni dom „Foča“. Tog civila su navodno neutvrđenog dana neutvrđene osobe izvele iz KPD-a i on je na nepoznatoj lokaciji ubijen.

Tužiteljstvo je u uvodnom izlaganju kazalo da je pribavilo dokaze iz kojih proizilazi osnovana sumnja da je optuženi Nikačević počinio djelo koje mu se stavlja na teret i ujedno smatra da će van razumne sumnje biti utvrđena njegova krivična odgovornost.

U toku provođenja dokaznog postupka optužba će saslušati devet svjedoka od kojih će šest svjedočiti na okolnosti navedene u prvoj tački optužnice, a tri svjedoka na okolnosti iz 2. tačke optužnice. Najavljeni su i materijalni dokazi tužiteljstva koji se odnose na obje tačke optužnice. Među njima je i pisani nalaz i mišljenje vještaka neuropsihijatra.

Odbrana nije danas dala uvodnu riječ, a smatra da iz dokaza koji su navedeni u optužnici ne proizilazi da je optuženi Nikačević počinio krivično djelo kako je to precizirano u činjeničnom opisu.

Saslušanje prva tri svjedoka tužiteljstva počet će 13. maja.