Uz mjere zabrane
15

Predmet "Kasa": Oleg Krautblatt i Ines Juretić pušteni iz pritvora

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Osumnjičeni u predmetu "Kasa" Oleg Krautblatt i Ines Juretić pušteni su jučer na slobodu nakon isteka pritvora, saznaje Klix.ba.

Tužilaštvo KS je Općinskom sudu u Sarajevu predložilo određivanje mjera zabrane za Krautblatta i Juretić.

Oni će boraviti na slobodi uz mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, privremeno oduzimanje putnih isprava, zabranu sastajanja s drugim osumnjičenim u ovom predmetu te redovno javljanje svakih 15 dana policijskoj upravi.

Njima je pritvor ranije određivan zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti utjecaja na svjedoke, ali i prikrivanja dokaza i ponavljanja krivičnog djela.

Oni se sumnjiče da su prodavali poseban softver tzv. "Inspirit Gastro" ugostiteljskim objektima širom entiteta Federacija BiH, a koji je ugostiteljima omogućavao utaju poreza preko lažiranja fiskalnih računa.

Specijalizirani program je napravljen po principu "kratkog i dugog klika". To znači da su zaposleni konobari kod osumnjičenih ugostitelja koristili "kratki klik" prilikom printanja računa za prodati proizvod, a koji je uredno bio evidentiran u sistemu. Međutim, "dugim klikom" vršene su malverzacije s obzirom na to da su kase također izbacivale račun, ali nisu registrovale promet.

Prema ostalim osumnjičenim u ovom predmetu Nedžadu Rašidagiću (Metropolis), Edinu Vreti (Kibe Mahala), Željku Ljubasu (Luka), Nejri Ibrović (Montana) i Šaćiru Čediću (Vatra) su određene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim, svjedocima, odnosno konobarima i zabranu prilaska objektima.

Svi uhapšeni u akciji "Kasa", koja je provedena saradnji SIPA-e i Tužilaštva Kantona Sarajevo, terete se za utaju poreza, tačnije da nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, da su promet umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave.

Tokom akcije izvršeni su pretresi na više od 30 lokacija u Sarajevu, a privedeno je 13 osoba. Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, USB stikovi, veći iznos novca, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima.