Sud KS
122

Predmet Dženan Memić: Tužilaštvo iznijelo materijalne dokaze, Memić slučaj nazvao farsom

Piše: M. N.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je nastavljeno suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću u predmetu Dženan Memić. Kantonalno tužilaštvo je iznijelo dokazne materijale za koje su porodica Memić i njihov advokat Ifet Feraget rekli da su nastavak farse u ovom slučaju.

Tužilaštvo KS je priložilo dokaze uviđaja, nalaz obdukcije tijela Dženana Memića, sudsko-psihijatrijski nalaz vještaka za Alisu Mutap, fotodokumentaciju s mjesta uviđaja i rekonstrukcija koje su obavljane te nalaza na alkohol u krvi Alise Mutap i Dženana Memića koji je bio negativan.

Dostavljena je i fotodokumentacija iz dvorišta kuće u ulici Kamenolom 29 gdje je Seferović navodno oštetio vozilo sa zadnje strane, a advokat Rusmir Karkin kazao je kako dijelovi koji su pronađeni u tom dvorištu nisu korišteni tokom vještačenja. Tražio je da se u sudnici prikažu svi dokazi na projektoru, što sud nije odobrio.

Izvodom iz kaznenih evidencija utvrđeno je da Ljubo Seferović ranije nije osuđivan, dok je Bekrija Seferović osuđivan 2005. godine u Sarajevu i 2014. godine u Živinicama. Također, utvrđeno je da je Ljubo imao 10 saobraćajnih prekršaja. Utvrđeno je i da Ljubo nije tražio dozvolu od MUP-a KS za vožnju vozila Velikom alejom na Ilidži.

Odbrana je imala nekoliko primjedbi na izlaganje tužioca te se nije htjela izjasniti o tome da li će Ljubo Seferović svjedočiti u narednim ročištima. Zatražili su uvid u svu dokumentaciju koju Tužilaštvo KS ima, a koja se tiče pogibije Dženana Memića. Karkin je rekao kako Tužilaštvo nije podnijelo sve objektivne dokaze koji se navode te je kazao kako će u svojoj odbrani imati nekoliko svjedoka koji će pobiti njihove navode.

Dženanov otac Muriz Memić kazao je kako je ovo ročište bilo nastavak farse.

"Pravi dokazi su sakriveni. Rekao sam da imam listu dokaza koji su sakriveni. Oni su iznosili dokaze o troškovima svjedoka i pokazali šta su radili do sada", kazao je Memić ogorčeno.

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, kazao je kako mu je bilo čudno što se troši toliko vremena na jednostavne stvari te da je današnje iznošenje dokaza bilo primjer kako to ne treba raditi (tužilac griješio u čitanju dokaza, dokazi nisu prikazivani ni obrazloženi, op.a.).

"O relevantnosti tih dokaza sud će odlučiti u presudi. Mi čvrsto stojimo pri stavu da je Dženan Memić ubijen. Postoje dokazi i ti dokazi će kad-tad ugledati svjetlo dana. Neko je uveo embargo na istinu. Pustimo sudu da završi ovaj dio postupka, a nakon toga ćemo sigurno doći do pravih aktera i postupaka koji će pokazati šta se tu noć dogodilo u Velikoj aleji", rekao je Feraget.

Istakao je da je tužilaštvo koristilo videozid za izvođenje dokaza onda kada mu je to odgovaralo, a da danas sud nije donio rješenje (a bio je dužan prema Zakonu o krivičnom postupku) da se dokazi izvedu stavljanjem na grafoskop.

"Istina će sigurno izaći na vidjelo. Žalosno je što ovo sve ovako dugo traje", zaključio je Feraget.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. juli u 10 sati.