Akcija Consigliere
49

Predloženo produženje pritvora Dženisu Kadriću, Hodović ide u kućni pritvor

S. Š.
Alem Hodović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Alem Hodović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora za Dženisa Kadrića koji je uhapšen u akciji "Consigliere". U istoj akciji je uhapšen i Alem Hodović, ali su za njega umjesto pritvora predložene mjere zabrane.
Za Hodovića su predložene i određene najstrožije mjere zabrane, odnosno kućni pritvor, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva BiH.

Podsjetit ćemo, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, postupajući pod nadzorom državnog tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, realizovali su početkom februara akciju kodnog naziva "Consigliere".

Tom prilikom su slobode lišena dva muškarca, Dženis Kadrić (1989. Sarajevo) i Alem Hodović (1983. Priboj) zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo "Organizovani kriminal", u vezi sa krivičnim djelom "Pranje novca".

Aktivnosti se provode sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija, a osumnjičeni su pod istragom zbog organiziranog kriminala, povezanog s neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga, kao i pranja novca, odnosno unošenja velikih iznosa novca stečenog kaznenim djelima u redovan platni promet u Bosni i Hercegovini, kupovinom pokretne i nepokretne imovine.

Inače, Hodović i Kadrić su se ranije dovodili u vezu sa šefom narkokartela "Tito i Dino". Za Kadrićem je ranije bila raspisana potraga Tužilaštva KS zbog prijave za nasilničko ponašanje. On je nedavno, po dolasku u Sarajevo, priveden i uzeta mu je izjava.