Krizni štab
26

Predloženo produženje epidemioloških mjera u FBiH, zabilježen pad smrtnih slučajeva i hospitalizacija

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je nastavak produženja epidemioloških mjera za narednih 14 dana.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u proteklih sedam dana zabilježen je rast broja pacijenata COVID-19 na respiratoru (56), broja novih potvrđenih slučajeva COVID-19 i sedmodnevne incidence (120/100.000 stanovnika), navodi se.

U odnosu na prethodnu sedmicu u padu je ukupan broj smrtnih slučajeva (84) i hospitaliziranih pacijenata od COVID-19 (507).

Od ukupnog broja hospitaliziranih, 34 osobe su vakcinisane s obje doze.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva napominje da je i dalje na snazi aktuelna naredba kojom je, između ostalog, obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima i na otvorenom, ukoliko nije moguće držati distancu od minimalno dva metra.

Svim građanima se prepopručuje izbjegavanje većih okupljanja i pridržavanje ličnih mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Vlade kantona, odnosno krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva dužni su i dalje donositi restriktivnije mjere ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

Prijedlog produženja mjera bit će upućen Vladi Federacije BiH na usvajanje.