Dvodecenijski predsjednik
235

Predloženo da Vladimir Putin ima doživotni imunitet od krivičnog gonjenja

B. R.
Da li će Vladimir Putin dobiti doživotni imunitet od krivičnog gonjenja (Foto: EPA-EFE)
Da li će Vladimir Putin dobiti doživotni imunitet od krivičnog gonjenja (Foto: EPA-EFE)
Nadležni u Rusiji razmatraju da predsjednik ove zemlje Vladimir Putin dobije doživotni imunitet od krivičnog gonjena. To znači da Putin ne bi mogao biti krivično procesuiran nakon što više ne bude predsjednik.

Prema postojećem zakonodavstvu, ruski predsjednik ne može biti procesuiran dok obnaša ovu dužnost. Prijedlog da Putin ima doživotni imunitet je već upućen u parlamentarnu proceduru.

"Nakon isteka mandata imat će pravo na zaštitu kakvu je imao kao predsjednik. Time bi se zaštitio od neopravdanog progona i time se prepoznaje njegova važnost u vlasti", poručio je senator Andrej Klišas koji pripada parlamentarnoj grupi koja je predložila spomenutu inicijativu.

Vrijeme će pokazati da li će oba doma ruskog parlamenta prihvatiti ovu inicijativu. Među prvim uredbama koje je Putin potpisao kada je postao predsjednik 2000. bila je ona kojom je omogućen imunitet njegovom prethodniku Borisu Jeljcinu.

Postojećim zakonom je naloženo da se predsjednik može procesuirati zbog državne izdaje ili teškog krivičnog djela. Spomenuta inicijativa za doživotni imunitet je usljedila nakon što je Putin predložio da svi bivši predsjednici imaju doživotni mandat u gornjem domu parlamenta - Vijeću Federacije Rusije. Njemu je omogućeno da predsjednik bude najmanje do 2036. godine, prenosi CNN.