Inicijativa SPUS-a
72

Predloženo da Univerzitet u Sarajevu zatraži oduzimanje Nobelove nagrade Peteru Handkeu

S. H.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu pripremio je prijedlog zaključka koji će se naći na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu koja je zakazana za srijedu.

SPUS želi da se čuje glas najstarije visokoobrazovne institucije u BiH i da se pošalje poruka osude dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu. Da li će Senat podržati ovu incijativu ostaje da se vidi u srijedu.

Sve predložene zaključke pročitajte ispod:

  1. Univerzitet u Sarajevu kao najstarija i najveća visokoobrazovna ustanova u državi Bosni i Hercegovini, izražava najdublje razočarenje i zabrinutost, zbog odluke o dodjeli Nobelove nagrade za knjizevnost, piscu Peteru Handkeu. Pisac Peter Handke na Balkanu je poznat kao osoba koja je opravdavala i podržavala ideologiju i nedjela balakanskog kasapina Slobodna Milosevića i drugih presuđenih ratnih zločinaca koji su podržavali i provodili velikosrpsku ideologiju, čije žrtve su bili Bošnjaci, Hrvati, Albanci i Slovenci, zbog čega su pravosnažno presuđeni za genocid u Srebrenici i najteže zločine protiv čovječnosti od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

  2. Univerzitet u Sarajevu poziva Komitet za književnost Kraljevske švedske akademije nauka da poništi odluku o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

  1. Univerzitet u Sarajevu poziva sve javne univerzitete u Hrvatskoj, Albaniji, Kosovu i Sloveniji da osude odluku o dodjeli Nobelove nagrade za književnost piscu Peteru Handkeu i na taj način daju doprinos u borbi za pravdu i istinu, kao i očuvanje digniteta žrtava.
  1. Univerzitet u Sarajevu svjestan svih okolnosti i činjenica, želi na ovaj način sačuvati i opravdati svoju ulogu i postojanje, te bez obzira na eventualnu odluku o poništavanju, odnosno oduzimanju Nobelove nagrade za književnost piscu Peteru Handkeu, Univerzitet u Sarajevu želi da ostane zabilježeno da je ona dodijeljena osobi koja je ne zaslužuje, osobi koja veliča i opravdava ratne zločine, čime je i sam dalji kredibiliteta nagrade veoma narušen.

  2. Ovaj Zaključak će se dostaviti svim javnim univerzitetima u Hrvatskoj, Albaniji, Kosovu i Sloveniji, kao i Kraljevskoj švedskoj akademiji nauka.