Nezavisni blok
51

Predloženo da se novac od akciza na duhan izdvaja za liječenje teško oboljelih osoba

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nezavisni blok danas je u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog Zakona o izmjenama zakona o akcizama, kako bi se od akciza na duhan sredstva izdvajala za entitetske fondove solidarnosti.

Prema ovom prijedlogu 5 posto prikupljenih akciza na duhan, a to je godišnje blizu 45 miliona KM, usmjerilo bi se za liječenje teško oboljelih osoba.

Akciza na duhan se povećava svake godine kako bi se dostigla propisana akciza, kakva je praksa i u Evropskoj uniji.

Visokom cijenom akciza na duhan se želi smanjiti upotreba duhana zbog štetnosti po zdravlje. S druge strane država time ubire značajna finansijska sredstva, kojima bi se mogao unaprijediti zdravstveni sistem.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Kao poslanica Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH podnijela sam prijedlog kako bi se osigurala finansijska sredstva na nivou države za liječenje teško oboljelih osoba. Svjedoci smo stalnih humanitarnih akcija. Novca ima više nego dovoljno, samo se ne usmjerava na pravi način. Ne vidim nijedan razlog zbog čega kolege u Parlamentu ne bi podržale ovaj prijedlog", kazala je Aida Baručija zastupnica Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH.

Naglasila je da će tražiti da se već na narednoj sjednici ovaj prijedlog stavi na dnevni red.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić smatra da je samo na osnovu akciza na duhan od 2009. godine do danas prikupljeno više od 6,4 milijarde KM, koje su usmjerene na finansiranje raznih budžetskih potreba, a ne u zdravstvo.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Činjenica je da, ne ulazeći u visine akcize, kao ekonomskog problema, 840 miliona KM, koliko je prikupljeno u 2017. godini, nije vraćeno u zdravstveni sistem, već je upotrijebljeno za finansiranje raznih budžetskih rashoda", kaže Hadžić.

On dodaje da bi planskim izdvajanjem zdravstveni sektor bio znatno pomognut.