DF uputio inicijativu
0

Predloženo da Parlament FBiH razmatra deklaraciju kojom poziva NSRS da ne kriminalizira klevetu

S. Š. U.
Zastupnički dom FBiH moga bi usvojiti deklaraciju kojom se protivi kriminalizaciji klevete (Foto: I. L./Klix.ba)
Zastupnički dom FBiH moga bi usvojiti deklaraciju kojom se protivi kriminalizaciji klevete (Foto: I. L./Klix.ba)
Zastupnik u Predstavničkom domu FBiH Amir Ibrović (DF) uputio je zahtjev za dopunu dnevnog reda druge redovne sjednice kako bi se na njoj razmatrala deklaracija o protivljenju inkriminaciji verbalnog delikta.

Deklaracijom je predviđeno da Predstavnički dom Parlamenta FBiH pozove Narodnu skupštinu Republike Srpske da ne usvoji Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS-a kojim se planira vraćanje klevete i uvrede u krivični zakon tog entieta.

Također, deklaracijom se poziva Vlada RS-a da povuče sporni zakon iz procedure.

"Poziva se Narodna skupština Republike Srpske da svoje buduće zakonodavne aktivnosti usmjerava ka pravnom sistemu usklađenih normi i pravnog okvira u području krivične odgovornosti s europskom pravnom stečevinom te i nadalje nastavi unapređenje provedbe i postizanje europskih provedbenih standarda u cilju postizanja standarda najrazvijenijih država članica EU u primjeni krivičnog i građanskog zakonodavstva", dio je teksta deklaracije.

Osim toga, federalni zastupnici bi pozvali NSRS da svoje zakonodavne aktivnosti usmjeri ka pravnom sistemu harmoniziranih normi i pravnog okvira u području krivične odgovornosti u BiH.

Kako je navedeno, usvajanje Deklaracije motivirano je isključivo zaštitom ljudskih prava i sloboda svih građana BiH, sprječavanjem diskrminacije i prava na slobodu izražavanja.