Sulejman Tihić
0

"Predloženi paket ustavnih promjena dobro rješenje za BiH"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić ponovio je danas da je butmirski proces i predloženi paket ustavnih promjena dobro rješenje za cijelu BiH.

Nakon sastanka sa članovima Upravnog odbora (UO) PIC-a, Tihić je novinarima kazao da predloženim paketom niko ne gubi i da se njime ne mijenja unutrašnja struktura odnosa u BiH, nego omugućavaju efikasnije i funkcionalnije institucije BiH.

On smatra da bi ovaj paket, bez obzira na sve primjedbe, te nakon najavljenih manjih promjena, mogli potpisati svi koji su ranije potpisali aprilski paket ustavnih promjena.

Na ovaj način će, kako je naglasio, biti završeni negativni trendovi u BiH, kao i spriječena negativna retorika koja se može pojaviti u izbornoj godini.

Tihić je naveo da članovi pregovaračkog tima EU i SAD-a još nisu politčkim liderima ponudili konačan prijedlog ustavnih promjena, ali da se nada da će to učiniti krajem sedmice, nakon sastanka sa svim političkim liderima.

Također, on je članovima PIC-a ponovio stav da SDA podržava OHR, te rad prvog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana i Antikorupcionog tima, navodeći da OHR napadaju oni koji su protiv vladavine zakona u BiH, pa im on smeta da rade po svojim zakonima.