Ministarstvo finansija RS
0

Predloženi budžet BiH nije po dogovoru fiskalnog savjeta

FENA
Ministarstvo finansija RS-a saopćilo je danas da Predloženi budžet institucija BiH nije u skladu s predloženim okvirom dogovorenim na sjednici Fiskalnog savjeta BiH u novembru prošle godine.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine usvojila je jučer Prijednog budžeta institucija BiH od 1.055 miliona KM, bez ino duga.

Ministarstvo finansija RS-a podsjeća da je na sjednici Fiskalnog savjeta, održanoj 6. novembra prošle godine, dogovoreno da okvir budžeta institucija BiH za 2009. godinu bude veći za 12 posto, u odnosu na budžet institucija BiH za 2008. godinu, što iznosi 1.035,3 miliona KM, bez ino duga, te da prihodi od indirektnih poreza budu povećani za osam posto u odnosu na prethodnu godinu.

  • Taj dogovoreni okvir nije ispoštovan, jer je Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine usvojila okvir budžeta institucija za 2009. godinu u iznosu od 1.055 miliona KM, što predstavlja povećanje od 14 posto u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u saopćenju.

Dodaje se i da je stav Vlade RS-a da predloženi okvir budžeta institucija BiH za 2009. godinu može da iznosi 1.035,3 miliona KM, kao što je i dogovoreno na sjednici Fiskalnog savjeta BiH.