BiH
0

Predloženi amandmani na Okvirni zakon o visokom obrazovanju

FENA
Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH pokrenut će kod nadležnih organa inicijativu za izmjenama i dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju, sumirajući zaključke nakon panel-diskusije održane 3. oktobra u okviru obilježavanja Svjetskog dana prosvjetnih radnika.

Sindikat tako predlaže izmjene u okviru pet oblasti, saopćeno je iz ovog sindikata.

Sticanje doktorata mora biti organizirano prema propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ovog zakona i osobe koje su stekle akademski naziv magistra nauka mogu steći akademski naziv doktora nauka odbranom doktorske disertacije prema propisima koji su važili do stupanja na snagu zakona, najkasnije u roku od osam godina od dana stupanja na snagu zakona.

Upotreba službenih jezika mora biti u skladu s Ustavom te se mora osigurati ravnopravna upotreba sva tri jezika konstitutivnih naroda i po potrebi organizirati studij na jezicima nacionalnih manjina i na stranim jezicima te posebno organizirati nastavu za osobe s posebnim potrebama.

Kada je riječ o privatnim fakultetima, potrebno je odrediti precizne uvjete i okolnosti pod kojima i kada se mogu osnivati privatni fakulteti, s posebnim akcentom na potreban broj nastavnika koji bi bili angažirani s punim radnim vremenom i najmanje stečenim nazivom doktora nauka da bi fakultet uopće bio registriran. Ministarstva moraju imati obavezu da svake godine pošalju srednjim školama lične karte fakulteta na koje se studenti mogu upisati.

Nužno je zaštititi studente i omogućiti im dalje školovanje ukoliko fakulteti ne dobiju akreditacije. Potrebno je na visokoškolskim ustanovama omogućiti formiranje savjeta ili vijeća koje bi finansirala država, gdje bi studenti mogli institucionalno utjecati na kretanje u okviru visokog obrazovanja.

Sindikat se zalaže i za sprječavanje diskriminacije u radnopravnom statusu akademskog osoblja i omogućavanje sklapanja ugovora o radu na neodređeno vrijeme, pod određenim uvjetima, odvajajući jasno izbor zvanja od radnopravnog statusa.

Sindikat poziva zainteresirane institucije i pojedince da u okviru svojih mogućnosti daju doprinos ovim aktivnostima kako bismo dobili okvirni zakon koji daje kvalitetne pretpostavke za budućnost generacija koje obrazujemo i odgajamo.