BiH
0

Predložene mjere zabrane za Marinka Bjelicu i pritvor za Zorana Bjelicu

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog mjera zabrane za Marinka Bjelicu i pritvora za Zorana Bjelicu, osumnjičene da su počinili krivično djelo zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. Krivičnog zakona BiH.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovne, uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičenog Marinka Bjelicu (1946.) godine u općini Trnovo gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Postupajući tužilac je prema Sudu BiH uputio prijedlog za pritvor osumnjičenog Zorana Bjelice (1966.) u općini Trnovo gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Osumnjičene su uhapsili, jučer u jutarnjim satima, pripadnici SIPA-e. Oni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su za vrijeme rata u BiH, kao pripadnici lokalnih srpskih vojnih i policijskih snaga tokom mjeseca augusta 1992. godine, na području Kalinovika postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Nakon hapšenja predati su postupajućem tužiocu koji ih je ispitao u svojstvu osumnjičenih osoba, nakon čega je prema Sudu BiH uputio prijedlog mjera zabrane za osumnjičenog Marinka Bjelicu, a za osumnjičenog Zorana Bjelicu je postupajući tužilac predložio određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec dana iz razloga opisanih u članu 132. stavu 1. tački b) Zakona o krivičnom postupku BiH.

Određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom je predloženo zbog postojanja osnovane bojazni da će optuženi boravkom na slobodi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Prijedlog za određivanje mjera zabrane i mjere pritvora upućen je Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.