Federalni parlament
0

Predložena komisija za ispitivanje stanja u Pločama

FENA
Nermin Nikšić, predsjedavajući poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, predložio je na današnjoj sjednici tog doma u Sarajavu formiranje parlamentarne komisije koja će ispitati poslovanje i pokušati objektivno sagledati probleme i stanje u Naftnim terminalima Federacije u Pločama.

Ako takva komisija dođe do saznanja da ima elemenata nečije odgovornosti, poslanički Klub SDP-a će podnijeti krivičnu prijavu, rekao je Nikšić.

O inicijativi poslaničkog kluba koji on zastupa treba da se izjasni Predstavnički dom u cjelini.

Poslanički klub SDP-a je inicijator parlamentarne rasprave o stanju u Naftnim terminalima u Pločama koja je otvorena danas u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

Inicijativa je pokrenuta krajem septembra, uz obrazloženje SDP-a da zbog blokade računa Terminala u Pločama i inertnosti federalnih vlasti Federacija BiH može izgubiti ovu svoju imovinu u Hrvatskoj vrijednu više stotina miliona KM.

SDP je zatražio informaciju od Vlade FBiH o stanju u toj firmi - kćerki Terminala Federacije u Sarajevu.

Informaciju je danas u parlamentu podnio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo. Ustvrdio je da je Ministarstavo na čijem je on čelu učinilo sve da spasi ovu imovinu Federacije i dodao da Vlada, za razliku od Ministarstva, reaguje u zadnji čas.

Prema njegovim daljnjim navodima, problemi u Naftnim terminalima u Pločama imaju tri najveća uzroka, a datiraju od mnogo ranije. To su, kazao je, poblemi s imovinskopravnim statusom društva, s nelikvidnošću te s funkcioniranjem uprave i društva u cjelini.

Napominjući probleme u odnosima članova uprave, Hećo je spomenuo ranijeg direktora Naftnih terminala Federacije BiH Zijada Džemića te sadašnjeg direktora terminala u Pločama Josipa Tomića kao aktere jednog sukoba u firmi.

Federalni premijer Mustafa Mujezinović rekao je da on ne želi nikoga imenovati kao mogućeg krivca jer ne zna šta se dešavalo ranije, niti ko je uzročnik problema. Rekao je da njega zanima samo spašavanje ove imovine Federacije i status zaposlenih, što će, kako je najavio, biti u fokusu daljnjih poteza premijera i Vlade.

Parlamentarna rasprava o stanju u Naftnim terminalima u Pločama je u toku.

Osim SDP-a, zaključke predlažu i poslanički klubovi ostalih parlamentarnih stranaka. Prema materijalima koje su za to pripremili, gotovo svi spominju potrebu utvrđivaja krivične odgovornosti onih koji su doveli do blokade računa i opasnosti da firma ode u stečaj te izgubi dozvolu za bavljenje energetskom djelatnošću.

Sjednici prisustvuje i direktor Naftnih terminala u Pločama Josip Tomić.