Krijumčarenje ljudi
6

Predložen pritvor za pet uhapšenih u akciji "River"

I. P.
FOTO: GP BiH
FOTO: GP BiH
Predložen je pritvor za pet osumnjičenih u okviru akcije kodnog naziva "River". Oni su u ponedjeljak uhapšenih zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizovanja grupe ili uduženja radi izvršenja krivičnog djela krijumčarenja migranata.
Kako je objašnjeno iz Tužilaštva BiH, pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto.

"Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uputio je prema Sudu BiH prijedog za određivanje pritvora za svih 5 osoba, osumnjičenih u okviru akcije 'River'. Osumnjičeni se u okviru međunarodne operacije koju provode Tužiteljstvo BiH i Granična policija BiH, terete za organiziranje skupine ljudi ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata iz članka 189a. KZ BiH", saopćeno je iz Tužilaštva.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.