Tužilaštvo BiH
35

Predložen pritvor za pet osoba zbog izbornih nezakonitosti u Bosanskom Novom

S. Š.
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je pritvor za pet osoba zbog izbornih nepravilnosti tokom izbornog dana u nedjelju, 2. oktobra, na biračkom mjestu u Bosanskom Novom.
Nakon što su predati u nadležnost Tužiteljstva BiH, postupajuća tužiteljica ispitala je osumnjičene u prisustvu njihovih odvjetnika, te je prema Sudu BiH upućen prijedlog pritvora za svih pet osumnjičenih osoba.

Mjera pritvora predložena je za osumnjičene:

  • Suvadu Halilović, rođenu 1954. godine;
  • Emiru Vakufovac, rođenu 1970. godine;
  • Ramiza Hamzagića, rođenog 1967. godine;
  • Ismeta Džafića, rođenog 1958. godine, i
  • Ismeta Mehinovića, rođenog 1970. godine.

Mjera pritvora potrebna je zbog nastavka istražnih aktivnosti Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih agencija, o svim okolnostima počinjenja kaznenih djela vezanih za dostavljanje velike količine ispunjenih glasačkih listića na biračko mjesto.

Temeljitom istragom tužiteljstva i policijskih agencija, nastojat će se identificirati sve osobe povezane sa ovim kaznenim djelom, kao i organizatori i nalogodavci ovih nezakonitih aktivnosti.

Naime, postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, priktivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog kaznenih djela: Izborna prevara i Uskraćivanje biračkog prava.

Također, tužiteljstvo BiH u komunikaciji sa CIK BiH, poduzima aktivnosti kako bi se osigurali uvjeti potrebni za održavanjem zakonitog izbornog procesa na navedenom biralištu.