Tužilaštvo KS
0

Predložen pritvor za još osam uhapšenih u akciji "Kolonija"

A. B.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Postupajuća tužiteljica Odjela za opći kriminal predložila je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora za osam osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji "Kolonija".
Kako je saopćeno iz ove pravosudne institucije, pritvor je predložen Muhamedu Zijadiću, Kerimu Ajkuniću, Mesudu Omerbegoviću, Eldinu Šačiću, Adnanu Aganoviću, Seadu Polovini, Senadu Kovačeviću i Hidajetu Hamziću.

Muhamed Zijadić, Kerim Ajkunić, Mesud Omerbegović i Eldin Šačić se sumnjiče da su kao organizirana grupa počinili više krivično-pravnih radnji razbojništva i teške krađe na štetu privrednih i poslovnih subjekata na području Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Adnan Aganović, Sead Polovina, Senad Kovačević i Hidajet Hamzić osumnjičeni su za neovlaštenu trgovinu narkoticima na području Kantona Sarajevo.

Pritvor im je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ponoviti krivično djelo.

Podsjetimo, ranije danas pritvor je pridložen i za troje inspektora Mirzu Ademaja, Edinu Busuladžić i Alziru Hotu.

Ovi inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove se sumnjiče za krivična djela primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti ili uništiti dokaze te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Dakle, sumnjiče se da su uz posredovanje Enesa Zijadića, inače vlasnika jedne trgovinske radnje, sačinjavali zapisnike o inspekcijskom nadzoru, a da nisu utvrđivali stvarno stanje. Za navedene nezakonite radnje, a preko osumnjičenog Zijadića, uzimali su mito u iznosu od 200 do 250 KM.

U određenim slučajevima nisu uopće vršili inspekcijski nadzor ili nisu izricali prekršajne kazne.

Osumnjičeni Enes Zijadić je prilikom ispitivanja priznao izvršenje svih navedenih radnji te su mu predložene mjere zabrane sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u ovom predmetu. U akciji "Kolonija" je uhapšeno ukupno 20 osoba.