Pranje novca
23

Predložen pritvor za devet uhapšenih u akciji "Zadruga", ostalima mjere zabrane

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Kantonalnom sudu određivanje mjere pritvora za devet osumnjičenih uhapšenih u akciji "Zadruga", dok su za ostale predložili mjere zabrane.

Kako nam je rekla portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić, pritvor je predložen za Enisu i Sanela Đalića, Huseina Borišića, Adnana Karahasana, Nihada Bilića, Salihu Dervišević, Hadisa Kusturu, Alija Kadrića i Ramiza Durakovića.

"Pritvor je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je pritvor za Enisu Đalić, Borišića i Durakovića predložen i zbog opasnosti od bjekstva", kazala je Bavčić.

Mjere zabrane predložene su za Milana Bralovića, Igora Mišića, Hasana Loju, Senada Biberovića, Srđana Badrova, Dubravka Vukadina i Maju Bralović Smith.

Odluka suda bit će poznata u poslijepodnevnim satima.

Podsjetimo, u akciji MUP-a KS kodnog naziva "Zadruga" privedeno je 15 osoba, ali su dvije osobe nakon saslušanja puštene na slobodu.

Osumnjičeni Enisa i Sanel Đalić, inače, vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju "Eslider" i "Leading" terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, "oprala" više desetina miliona maraka.

Članovi grupe su: Hasan Lojo, Husein Borišić, osnivač i direktor firme "Simp company" Adnan Karahasan, Saliha Dervišević iz obrtničke djelatnosti "Obnova", direktor firme "ELMAX-INŽENJERING" Senad Biberović, direktor Salona bankarske oprem Igor Mišić, direktor firme "Best&Time" Nihad Bilić, direktor i uposlenik firme "MHS" Hadis Kustura i Ali Kadrić, direktor "Lokoma" Ramiz Duraković, vlasnik firme "Mibral" Milan Bralović i drugi.