Tužilaštvo BiH
0

Predložen pritvor za četiri osobe

FENA
Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za četiri osobe, osumnjičene za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet drogama.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za sljedeće osobe: Nebojšu Vojčića Nenu, rođenog 26. januara 1979. u Bileći, nastanjenog u Trebinju, Edina Kresu, rođenog 29. januara 1978. u Mostaru, gdje je i nastanjen, Željka Brkića, rođenog 16. marta 1980. u Ljubuškom, gdje je i nastanjen, i Zihnu Obradovića zvanog Djevica, rođenog 7. oktobra 1971. u Stocu, gdje je i nastanjen.

Sve navedene osobe lišili su slobode 22. novembra u večernjim satima službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i predali ih Tužilaštvu BiH sljedećeg dana, gdje ih je ispitao nadležni tužilac.

Osumnjičeni su lišeni slobode u akciji koja nosi naziv Prenj III, u kojoj su izvršeni pretresi 10 objekata i sedam vozila, a lišeno je slobode šest osoba. Dvije osobe P.V. i K.D. puštene su da se brane sa slobode. Svi navedeni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet drogama, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Određivanje mjere pritvora predloženo je iz razloga što je za predmetno krivično djelo zaprijećena kazna zatvora više od 10 godina, a s obzirom na vrstu krivičnog djela i na način izvršenja postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ponovo počiniti krivično djelo i utjecati na svjedoke ili saučesnike i ometati tok istrage.