{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predložen pritvor za Almira Krnjića zbog krijumčarenja oružja iz BiH u Sloveniju

Klix.ba
8.1.2018. u 12:30
15
5
Predložen pritvor za Almira Krnjića zbog krijumčarenja oružja iz BiH u Sloveniju
15
Predložen pritvor za Almira Krnjića zbog krijumčarenja oružja iz BiH u Sloveniju
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora Almiru Krnjiću iz Travnika koji se sumnjiči za organizirani i privredni kriminal i korupciju.
Osumnjičeni je pod istragom kao pripadnik organizirane kriminalne grupe, koja je vršila krijumčarenje oružja i streljiva iz BiH prema Sloveniji i zemljama EU,
radi prodaje na ilegalnom tržištu naoružanja, te korištenja u izvršenju krivičnih djela.

"Za osumnjičenim su policijske i sigurnosne agencije tragale više dana, nakon što su policijski organi Republike Slovenije, zaustavili i otkrili specijalno prepravljeno vozilo BH registarskih oznaka, koje je korišteno za krijumčarenje oko 20 automatskih pušaka, streljiva i opreme, koje su otkrivene i zaplijenjene u Sloveniji.

Nakon što je ostvarena međunarodna saradnja, provedene su aktivnosti i pretresi na više lokacija u BiH, kako bi se otkrile i identificirale sve osobe uključene u organiziranu kriminalnu grupu, koja je vršila nabavku i krijumčarenje naoružanja iz BiH, prema Sloveniji i dalje prema zemljama EU, sa ciljem da bude prodato na ilegalnom tržištu naoružanja, te korišteno za izvršenje teških krivičnih djela u zemljama EU.

Operativnim radom, osumnjičeni Krnjić identificiran je kao jedan od organizatora ilegalnog transporta i krijumčarenja naoružanja, nakon čega je lišen slobode i ispitan", navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela organiziranog kriminala (čl.250. KZ BiH) i neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene iz članka 193. KZ BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, kao i u saradnji sa partnerima iz Slovenije u međunarodnoj operaciji, nastavlja aktivnosti na identificiranju i lišenju slobode svih osumnjičenih pripadnika navedene organizirane kriminalne grupe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: