|

Predlaženo smanjenje broja članova skupština kantonalnih preduzeća

Predlaženo smanjenje broja članova skupština kantonalnih preduzeća
0
Klix.ba
13.12.2012. u 18:37
6
komentara
0

dijeljenja
Predlaženo smanjenje broja članova skupština kantonalnih preduzeća
Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj trećoj sjednici donijela Odluku o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo za period od 01.01. do 31.03. 2013. godine. S obzirom da budžet Kantona za sljedeću godinu neće biti donesen do kraja ove kalendarske godine, u skupštinsku proceduru je upućena Odluka kako bi se obezbijedilo finansiranje osnovnih funkcija Kantona u periodu do donošenja budžeta za 2013. godinu. Privremeno finansiranje će se vršiti sredstvima najviše do 1/4 ukupnih prihoda raspoređenih Budžetom za prethodnu godinu.
Vlada je danas utvrdila i Prijedlog Zakona o javnim skijalištima u Kantonu Sarajevo kojim se, kako je naglašeno, uvodi red na skijalištima i uređuju prava, obaveze i odgovornosti kako skijaša tako i ski centara koji upravljaju skijališima. Posebno se uređuje vertikalni transport, signalizacija, oznake sigurnosti čime se želi unaprijediti sigurnost korisnika sportskih terena na javnim skijalištima.

Na istoj sjednici utvrđen je i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o koncesijama KS. Nakon presude Ustavnog suda Federacije BiH u kojoj se navodi da su Zakonom o koncesijama KS povrijeđena prava općina Stari Grad, Novo Sarajevo i Vogošća na lokalnu samoupravu, te se ne prihvataju obrazloženja raspodjele prihoda od koncesije između Kantona i općina, Vlada je u utvrđenim izmjenama predložila nove omjere raspodjele ovih prihoda. Konačnu riječ o ovome daće zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, a čemu će prethoditi i javna rasprava o ponuđenim rješenjima.

Vlada je utvrdila Prijeloge Odluka o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za 2012. godinu kao i na Izmjene i dopune Plana kapitalnih ulaganja u istom Zavodu, radi unošenja dodatnih ostvarenih sredstava u ranije usvojene planove.

Vlada je danas utvrdila i Prijedloge odluka o izmjeni odluka o osnivanju skupština javnih preduzeća čiji je osnivač Kanton Sarajevo i Prijedloge odluka o izmjenama Odluka o usklađivanju statusa kantonalnih javnih preduzeća i javnih komunalnih preduzeća sa Zakonom o javnim preduzećima FBiH.

Predložene izmjene se tiču smanjenja broja članova skupština kantonalnih javnih preduzeća i javnih komunalnih preduzeća sa dosadašnjih pet na predložena tri, a sve zbog racionalizacije i smanjenja troškova unutar samih preduzeća.

Procjena je da će se, ukoliko Skupština KS usvoji predložene izmjene, na ovim stavkama uštedjeti oko 300.000,00 KM na godišnjem nivou.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...