{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predavanje Eliezera Pape o "Narodnim poslovicama bosanskih sefarda"

F
9.7.2007. u 11:10
0
0
Predavanje Eliezera Pape o "Narodnim poslovicama bosanskih sefarda"
0
Predavanje Eliezera Pape o "Narodnim poslovicama bosanskih sefarda"
Banja Luka
Centar za međureligijski dijalog Međunarodnog foruma Bosna organizirat će sutra u Banjoj Luci javno predavanje Eliezera Pape "Narodne poslovice bosanskih Sefarda".
Narodne poslovice jedan su od najbitnijih elemenata folklora bilo koje etničke grupe. U njima se čuvaju i putem njih se prenose životna iskustva prethodnih pokoljenja iskazana jednostavnim, ali lako pamćenim jezikom (najčešće u rimi).

Poslovice bosanskih Sefarda nisu adekvatno istražene, iako se radi o kulturnim spomenicima koji bi sami po sebi bili dovoljni da se na osnovu njih restaurira historija bosanskih Sefarda, njihova spona s drevnom hebrejskom literaturom, njihov španski korijen i bosanski kontekst.

Dio sefardskih poslovica neospornog su iberijskog porijekla i kao takve zajedničke su svim govornicima španskog jezika, bez obzira na njihovu vjeru. Druge su, opet, zajedničke svim Jevrejima i samo su s izvornog hebrejskog ili aramejskog prevedene na španski. Treće su, s obzirom na njihov neosporni jevrejski karakter te na nepostojanje hebrejskog ekvivalenta, očigledno umotvorina samih Sefarda.

Četvrtu i Bosancima najzanimljiviju grupu tvore one sefardske poslovice iz čijeg se sadržaja ili jezičkih utjecaja može zaključiti da su nastale na Balkanu ili u Bosni, bez obzira na to da li se radi o umotvorinama lokalnih Sefarda ili jevrejsko-španskom prijevodu lokalnih poslovica.

O oblicima sefardskih poslovica i njihovom trajanju u bosanskoj historiji bit će govoreno na ovoj javnoj raspravi. Naročito će biti raspravljana pitanja o tome kako su u tim poslovicama odražene religijske različitosti i posebnosti u bosanskoj ukupnosti.

Eliezer Papo rođen je 1969. godine u Sarajevu, gdje je 1991. diplomirao na Pravnom fakultetu. U decembru iste godine upisuje se na rabinsku akademiju "Midraš Sefaradi" u jerusalemskom Starom Gradu u kojoj stiče klasično rabinsko obrazovanje.

Studije nastavlja na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu, gdje je 2004. magistrirao. Trenutno radi na doktorskoj disertaciji o temi jevrejsko-španskih parodija na pashalnu hagadu.

Od 2002. predaje jevrejsko-španski jezik i književnost na Ben-Gurion univerzitetu u Beer-Ševi, a od 2004. vrši funkciju zamjenika direktora Moshe David Gaon Centra za jevrejsko-špansku kulturu na istom univerzitetu.

Objavio je nekoliko naučnih radova na hebrejskom, engleskom, ladino i bosanskom o temi jevrejskog prava i filozofije te jevrejsko-španske književnosti te nekoliko književnih djela.

Predavanje će biti održano u sali Pres-centra u 13.00 sati, najavljeno je iz Centra za međureligijski dijalog.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: