Sven Alkalaj
0

Predavanje "Bosanskohercegovačka vanjska politika"

FENA
Ispunjavanje obaveza proisteklih nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s EU, odnosno sticanje kandidatskog statusa i liberalizacija viznog režima, te status u sklopu Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) i sticanje statusa nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 2010. i 2011. godine, prioritetni su vanjskopolitički ciljevi Bosne i Hercegovine u narednoj godini.

Ovo je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj istaknuo danas u Sarajevu, obraćajući se u svojstvu gosta-predavača studentima i profesorima Internacionalnog univerziteta (IUS).

Govoreći o temi "Bosanskohercegovačka vanjska politika" ministar Alkalaj podsjetio je na historijat uspostave Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVP) te glavne odrednice u njegovom radu nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ocijenio je da, generalno, prioritete na vanjskopolitičkom planu predstavljaju zaštita nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje u međunarodno priznatim granicama te puna provedba Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući i aktivnosti orijentirane ka evropskim integracionim procesima te aktivno sudjelovanje BiH u multilateralnim aktivnostima i međunarodnim asocijacijama, kao i njeno promoviranje kao partnera na ekonomskom planu.

Ministar Alkalaj je kazao da diplomatsko-konzularnu mrežu BiH čini 56 predstavništava širom svijeta - od čega 44 ambasade, šest stalnih misija i šest generalnih konzulata.

U MVP-u BiH uposleno je 650 osoba, od kojih 280 u sjedištu Ministarstva, a njih 370 angažirano je u predstavništvima izvan zemlje.

Osim studenata i profesora IUS-a, na ovo predavanje su pozvani i studenti i profesori drugih fakulteta, članovi diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

Ovo predavanje je iz ciklusa koji je IUS organizirao radi omogućavanja ekspertima, naučnim djelatnicima i dužnosnicima nadležnih institucija da predstave vlastite ideje, iskustvo i rezultate kao doprinos unapređenju naučnom i stručnom angažmanu unutar univerziteta i cjelokupne akademske zajednice.