{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predavanja eksperta psihijatrije Normana Sartoriusa u Tuzli i Sarajevu

F
FENA
12.5.2015. u 14:28
13
3
Predavanja eksperta psihijatrije Normana Sartoriusa u Tuzli i Sarajevu
13
Predavanja eksperta psihijatrije Normana Sartoriusa u Tuzli i Sarajevu
Norman Sartorius
Projekt mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini organizira javna predavanja eksperta psihijatrije Normana Sartoriusa u Tuzli i Sarajevu.
Prof. dr. Norman Sartorius, univerzitetski profesor i jedan od najistaknutijih psihijatara svoje generacije bit će predavač u okviru konsultativnog procesa o razvoju održivih antistigma programa i programa socijalne inkluzije osoba oboljelih od duševnih bolesti, koji se dešava u sklopu aktivnosti Projekta mentalnog zdravlja u BiH.

U sklopu planirane posjete svjetski priznati psihijatar, prof. dr. Norman Sartorius, održat će javna predavanja u Tuzli i Sarajevu.

Predavanje na temu "Nove postavke u borbi protiv stigme vezane uz duševne bolesti" održat će se u amfiteatru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli 16. maja 2015. od 12.00 sati, a uvodničari predavanja će biti prof. dr. med. sc. Elmir Čičkušić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prim. dr. Goran Čerkez, predstavnik Federalnog ministarstva zdravstva, prof.dr.med.sc. Osman Sinanović, šef katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta u Tuzli i načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla i dr. Amra Delić, projektna liderica Projekta mentalnog zdravlja u BiH koji implementira Asocijacija XY.

Predavanje na temu "Budućnost psihijatrije" biti će održano u Sarajevu 18. maja 2015. od 10.00 sati, u malom amfiteatru KCUS-a, a uvodna predavanja održati će prof. dr. med. sc. Abdulah Kučukalić, šef Klinike za psihijatriju KCUS-a i prim. dr. Goran Čerkez.

Profesor Sartorius, ekspert sa bogatim iskustvom i znanjem u oblasti zaštite prava osoba sa duševnim smetnjama, borbe protiv stigme i diskriminacije vezanih za mentalne poremećaje, te poboljšanja kvaliteta usluga u oblasti zaštite mentalnog zdravlja, u okviru mandata kontinuirano podržava napore bh. aktera u razvoju, implementaciji i evaluaciji antistigma programa i programa socijalne inkluzije korisnika usluga mentalnog zdravlja u BiH. Tokom svoje karijere bio je profesor na više univerziteta (Prag, London, New York, Peking...), direktor Odjela za mentalno zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije, predsjednik Svjetske i Evropske psihijatrijske asocijacije (WPA i EPA), član Medicinskih akademija u Meksiku, Peruu i Španiji, te dopisni član Akademije znanosti i umjetnosti Hrvatske.

Projekat mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini podržava uspostavljanje dugoročno održivih mehanizama s ciljem smanjenja i suzbijanja stigme, diskriminacije i socijalne isključenosti lica s mentalnim poremećajima, kako bi se osiguralo pružanje jednakih prilika za sve i stvorili uslovi za unapređenje kvaliteta života ovih lica i njihovih porodica.

Projekat implementira Asocijacija XY u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz podršku Vlade Švicarske.

Koorganizatori gostujućih predavanja uvaženog profesora u Sarajevu i Tuzli su: Klinika za psihijatriju KCUS, Klinika za psihijatriju UKC Tuzla, Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli, Udruženje psihijatara BiH i Udruženje studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli "Medicus".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: