BiH
0

Predata četvrta izmijenjena optužnica protiv Mladića

SRNA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Tužilaštvo Haškog tribunala predalo je danas četvrtu izmijenjenu optužnicu protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Četvrta izmijenjena optužnica, kao i prethodna, sadrži 11 tačaka - dvije za genocid i devet za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

   Po prvoj tački optužnice - za genocid u opštinama BiH, tužilac će izvoditi dokaze u vezi sa događajima u Foči, Ključu, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici, a iz prethodne optužnice su izostavljeni Bratunac i Zvornik.

   Druga tačka optužnice tereti Mladića za genocid u Srebrenici, treća za progone, četvrta, peta i šesta za istrebljenje i ubistvo, sedma i osma za deportacije i nehumana djela, deveta i deseta za teror i protivpravne napade u Sarajevu, a 11. za uzimanje pripadnika UN za taoce.

   Optužnica je predata u skladu sa nalogom pretresnog vijeća od 2. decembra, kada je usvojen prijedlog tužilaštva da se izvođenje dokaza u ovom predmetu ograniči na odabranih 106 zločina, umjesto 196, koliko je bilo navedeno u prvobitnoj optužnici.

   Pretresno vijeće je tada usvojilo i prijedlog da se broj opština za koje će se dokazi izvoditi smanji sa 23 na 15 i zatražilo da tužilaštvo u roku od dvije nedjelje od donošenja odluke podnese izmijenjenu optužnicu i izmijenjeni spisak žrtava.

   Sudija Alfons Ori saopštio je da bi suđenje Mladiću moglo da počne 27. marta 2012. godine, dodajući da to "nije uklesano u kamenu" i da očekuje da se strane u postupku pripremaju za početak suđenja tog dana.F