Intervju
88

Preda za Klix.ba: Požurite s formiranjem vlasti, zabrinuti smo zbog kineskih investicija

Razgovarao: A. Dučić
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda izjavio je u intervjuu za Klix.ba da, uprkos činjenici da smo kasnili s predajom nepotpunih odgovora na Upitnik Evropske komisije, želi da vjeruje da bi BiH u ovoj godini mogla dobiti status kandidata u EU. No, ne treba uopće biti euforičan, štaviše.

"Dobro je što su odgovori na dodatna pitanja EK konačno dostavljeni. U stvari, šansa je data vlastima da doprinesu procjeni zahtjeva BiH za članstvo koje bi Evropska komisija obavila. Iz ove perspektive, šteta je što nije odgovoreno na više od 20 pitanja. Razumijem složenost procesa odgovaranja, kroz mehanizam koordinacije, ali činjenica da pitanja vezana za obrazovanje i kulturu nisu dobila odgovor je vrlo indikativna. To su vitalna pitanja za građane zemlje i trebalo bi biti moguće postići konsenzualni stav", kazao je Preda za naš portal.

S obzirom na to koliko je dugo trajao cijeli proces odgovaranja na upitnik, on misli da bi vlasti trebale stvarno razmišljati o tome kako ubrzati i učiniti učinkovitijim posao koji se odnosi na integraciju u EU.

"Ovo je samo prvi, prilično tehnički korak, dugačkog i zahtjevnog procesa. Mnogi teži koraci će biti pred BiH u procesu pridruživanja i vlasti bi trebale pronaći načine da djeluju učinkovitije nego prije", rekao je Preda.

Da li je zaista realno očekivati status kandidata u ovoj godini, ne samo zbog kašnjenja, već i zbog činjenice da imamo izbore u Evropskom parlamentu u maju?

Mislim da još uvijek postoji šansa za dobijanje statusa zemlje kandidata ove godine, ako se svi nivoi vlasti formiraju brzo i ako se nastavi rad na reformama vezanim za EU. Najvažnija stvar za BiH je da pokaže da je to kredibilan kandidat i to znači da pokazuje rezultate u smislu reformi. Istovremeno, istina je da evropski izbori donekle komplikuju pitanje. Mediji u vašoj zemlji također su izvijestili da ankete javnog mnijenja pokazuju povećanje raspoloženja protiv proširenja u nekim državama članicama, kako se ovi izbori sve više približavaju. Također, ne znamo koliko će sljedeći Evropski parlament podržavati integraciju zemalja Zapadnog Balkana sa trenutnom formacijom. U stvari, već sam upozorio o tome posljednjih nekoliko puta kada sam posjetio vašu zemlju i zamolio sam vaše političke vođe da to uzmu u obzir i ubrzaju stvari, da iskoriste većinu vremena koje je preostalo do kraja mandata sadašnje Evropske komisije.

Radite veliki posao u predstavljanju situacije u BiH evropskim institucijama. Ali šta možete iskreno reći, koliki interes za BiH u EU?

Hvala vam na zahvalnosti, radim sve što mogu da pomognem vašoj zemlji. Kao što sam već rekao, Evropski parlament je jedan od najvećih pristaša proširenja EU, uključujući i BiH. I u Briselu postoji posljednjih nekoliko godina svijest o tome da EU treba da poveća svoj angažman na Zapadnom Balkanu. Ali mogu iskreno reći da nije lako zadržati taj interes prema BiH i drugim zemljama iz regiona u sadašnjem kontekstu koji prevladava u Evropi. Sa mnogim izazovima sa kojima se moramo suočiti od migracionog pritiska, porasta populizma i ekstremizma, Brexita, ispitivanja budućnosti Evrope, teško je zadržati pitanje integracije Zapadnog Balkana u srcima evropskih građana. To je stalna borba, koja bi mogla biti lakša za vođenje ako bismo imali i pozitivne vijesti, pozitivne priče koje bi predstavili evropskoj javnosti. Sporazum iz Prespe i rješavanje pitanja imena za Makedoniju je jedna takva pozitivna priča. Također bih volio vidjeti više dobrih vijesti iz BiH.

Kako komentirate kritike Energetske zajednice pa i komesara Hahna u vezi s prihvaćanjem kineske investicije u blok 7 Termoelektrane Tuzla? Da li je to pogrešno?

Ne znam da li je moje da kažem da li bi takav projekat bio pogrešan. Ali iz onoga što smo vidjeli kao reakcije Energetske zajednice od prošle jeseni, postoje ozbiljne zabrinutosti u pogledu zakonitosti garancije FBiH za kredit u vezi sa izgradnjom termoelektrane Tuzla 7. To je s pravom istakao i komesar Hahn neki dan. Prema Sporazumu o energetskoj zajednici, BiH se obavezala da će slijediti pravila EU o subvencijama u energetskom sektoru. To je obaveza koja se ne bi trebala uzeti olako, posebno uzimajući u obzir i ekološke aspekte projekta. Na kraju, vaše vlasti treba ozbiljno da razmisle o dugoročnim implikacijama projekta, njegovoj održivosti i njenom uticaju na ekonomiju. I lično sam malo zabrinut zbog sve većih ulaganja i uticaja Kine u regionu. To je obrazac koji sam već primijetio na drugim mjestima u svijetu, kroz svoju aktivnost kao člana Odbora za razvoj Evropskog parlamenta. Često se čini da su kineske investicije atraktivna opcija, ali u stvarnosti problemi nisu samo tehnički, već su više politički nego što bi se moglo misliti. Nisam siguran da je Kina jednako oprezna kao što smo mi u EU o razvojnom uticaju projekata ili poštivanju ljudskih prava i ekoloških i socijalnih standarda.

Kakvi su vaši lični planovi nakon izbora u Evropskom parlamentu?

Neću učestvovati na evropskim izborima, odlučio sam se vratiti nacionalnoj politici u Ruminiji. To nije bila laka odluka, između ostalog i zbog mog interesa i mog rada na vašoj zemlji. Kao što znate, trenutno situacija u Rumuniji nije baš dobra i moram da se pridružim proevropskim snagama tamo u odbrani onoga što smo već postigli u pogledu vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i borbe protiv korupcije. Ali ja ću uvijek ostati prijatelj Bosne i Hercegovine. A za naredne faze procesa evropskih integracija također će vam biti potrebni saveznici u nacionalnim parlamentima država članica EU.