Optimizam
4

Preda: Uvjeren sam da će BiH dati kredibilne odgovore na Upitnik EK

FENA
Cristian Dan Preda (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Cristian Dan Preda (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda izjavio je danas u Banjoj Luci da će popunjavanje odgovora iz Upitnika Evropske komisije predstavljati odlučujući korak za BiH u procesu evropskih integracija, ističući da je uvjeren da će u narednih par sedmica BiH biti u prilici da da kredibile odgovore na taj upitnik.

"Nema razloga da se taj proces odgađaja i uvjeren sam da u BiH postoje resursi i kapaciteti za kredibilne odgovore na Upitnik Evropske komisije, što je u interesu građana ove zemlje", rekao je Preda, nakon sastanka s ministrom vanjskih polova BiH Igorom Crnatkom.

Naglasio je da u Evropskom parlamentu pružaju podršku organima BiH na provođenju mjera iz Reformske agende, koje su zahtjevne, a uvjeren je i da se može postići kompromisno rješenje i o zakonu o akcizama.

Dan Preda je na pres-konferenciji dodao i da svi odgovorni nivoi vlasti u BiH treba da budu uključeni u proces evropskih integracija. Članovi Evropskog parlamenta i on lično, istakao je, žele da sarađuju sa svim relevatnim predstavnicima vlasti RS-a, koja je dio BiH i svi organi vlasti trebaju biti integrisani u sveobuhvatne odgovore koje se dostavljaju na Uputnik Evropske komisije.

Ministar vanjskih polova BiH Igor Crnadak je rekao da je zaključeno da su osim političkih poruka neophodni novi konkretni zadaci na evropskom putu BiH.

Očekuje da 33 radne grupe koje su formirane za izradu odgovora iz uputnika intenzivno rade i da se što prije dobiju odgovori. Ti odgovori treba da budu spremni i da ih verifikuju vlade entiteta i Vijeće ministara BiH.

Crnadak je izrazio nadu da će se u BiH u naredom periodu pokazati spremnost da se odvoji dnevna politika od suštine evropskih procesa.

To je, kaže, i njegov apel kako bi se iskoristila snažna podrška koju BiH ima od EU.

Istakao je i da je uloga Evropskog parlamenta ogromna te da postoji iskrena želja tog parlamenta da se BiH pomogne kako bi što prije išla ka EU.