Parlament FBiH
547

Pred zastupnicima sutra zakon o demobilisanim borcima, ministar odugovlači usvajanje

Piše: I. Č.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Zakon o demobilisanim borcima koji su predložili DF i GS naći će se pred zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na sjednici koja će se održati 28. februara, a resorni ministar Salko Bukvarević nije uspio na jučerašnjem sastanku Odbora za pitanja boraca i invalida Parlamenta FBiH skinuti tu tačku s dnevnog reda.

Federalni ministar Bukvarević, ujedno i predsjedavajući Odbora za pitanje boraca, predložio je na jučerašnjem sastanku tog tijela formiranje komisije, sastavljene od Koordinacije boračkih udruženja, predstavnika ministarstva i političkih partija, kako bi se razgovaralo o tekstovima zakona koje je, zajedno s amandmanima, usvojio prethodni saziv Parlamenta Federacije BiH.

Ministar Bukvarević, s jedne strane, smatra da su DF i GS predložili potpuno novi tekst zakona, da je on neizvodljiv i da je veliki zahvat usvajati ga po skraćenom postupku, dok, s druge strane, predlagači smatraju da usvajanje zakona nije obiman posao i da, s obzirom na to da je isti zakon prošao parlamentarnu proceduru, ne treba sve raditi ispočetka.

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Alma Kratina izjavila je za Klix.ba da je na dnevnom redu sutrašnje sjednice razmatranje prijedloga zakona po skraćenoj proceduri jer ne smiju dozvoliti da se ovakva pitanja rješavaju krajem mandata.

"Ukoliko se ukine skraćena procedura, zakon po automatizmu ide u formi nacrta. To opet mora proći javne rasprave i svu neophodnu proceduru", kazala je Kratina, dodavši da je nezahvalno prognozirati da li će zakon dobiti podršku na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH budući da su sva federalna ministarstva, u kojima sjede ministari iz SDA i SBB-a, dali negativno mišljenje.

Ministar Salko Bukvarević je na sastanku kazao da je finansijska konstrukcija zakona koji su predložili DF i GS neodrživa, što, smatra Kratina, ne može biti prognozirano budući da nema registra u onoj formi u kojoj je trebao biti. Također, smatra da se u registru formalno i pravno može odvojiti borbeni od neborbenog dijela.

Podsjetila je da je krajem 2018. godine, nakon što su različiti zakoni usvojeni u Zastupničkom domu i Domu naroda, formirana zajednička komisija koja je trebala da usaglasi različito usvojene tekstove, što se nikad nije desilo.

"S obzirom na to da je prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članovima njihovih porodica prošao parlamentarnu proceduru, a nisu samo usaglašeni tekstovi, mi kao predlagači smatramo da ne treba sve ispočetka raditi. Treba uzeti u obzir sve ono što se desilo krajem prošlog mandata. Zbog toga insistiramo da zakon ide po skraćenoj proceduri", istakla je Kratina.

Predstavnik boraca Amel Pervan, koji je jučer samoinicijativno došao na sastanak u Parlamentu FBiH, kazao je za Klix.ba da su zaključak na jučerašnjem sastanku podržala četiri od neophodnih šest članova, odnosno da zaključak nije dobio podršku jer nema vremena za odugovlačenje kao što se to do sada radilo.

"Borce koji se bore za ovaj zakon niko nije pozvao. Ja sam samoinicijativno otišao i ušao na sastanak tog odbora. Četiri člana su bila za to da se usvoji zaključak ministra Bukvarevića i isto toliko članova je bilo protiv toga. Za usvajanje je bilo potrebno šest glasova", zaključio je demobilisani borac Amel Pervan.