BiH
0

Pred Sudom BiH izrečena prva presuda za terorizam

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pretresno vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je u srijedu prvostepenu presudu kojom su oglašeni krivim za krivično djelo terorizma i osuđeni Mirsad Bektašević na 15 godina i četiri mjeseca zatvora, Abdulkadir Cesur na 13 godina i četiri mjeseca zatvora, a Bajro Ikanović na zatvorsku kaznu u trajanju od osam godina.

Senad Hasanović koji je oglašen krivim za nezakonito posjedovanje oružja i eksploziva osuđen je na dvije godine i šest mjeseci zatvora.

Amir Bajrić, koga je optužnica takođe teretila za krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, ranije je s Tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivnje te je, nakon što je Sud prihvatio sporazum, osuđen na dvije godine zatvora.

Zatvorske sankcije izrečene Bektaševiću i Cesuru predstavljaju jedinstvene zatvorske kazne, budući da su oni za krivično djelo terorizma osuđeni na 15, odnosno 13 godina zatvora, a da su im za krivično djelo - sprječavanja službene osobe u vršenju službene dužnosti izrečene zatvorske kazne u trajanju od po šest mjeseci, pa su im, shodno tome, izrečene jedinstvene zatvorske kazne i to prvooptuženom u trajanju od 15 godina i četiri mjeseca, a drugooptuženom 13. godina i četiri mjeseca zatvora.

Rješenjem Suda Bektašević, Cesur i Ikanović ostaju u pritvoru do pravomoćnosti prvostepene presude, odnosno najduže do isteka izrečenih zatvorskih kazni, dok četvrtooptuženi Hasanović ostaje na slobodi do pravomoćnosti spomenute presude.

Istovremeno, Bektaševiću i Cesuru će se u izdržavanje kazne biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 19. oktobra 2005., a Ikanoviću od 18. novembra iste godine.

U skladu s presudom, okrivljeni su dužni izmiriti troškove suđenja.

Nakon provedenih dokaza Sud je utvrdio kako su Bektašević (švedski državljanin) i Cesur (turski državljanin) doputovali su u Sarajevo 27. septembra, odnosno 14. oktobra prošle godine, prvi iz Švedske, a drugi iz Danske, kako bi na području BiH ili druge evropske zemlje izvršili teroristički akt.

Nadalje je utvrđeno kako je cilj takvog terorističkog napada bio prisiljavanje vlasti BiH ili vlade druge države da povuku svoje snage iz Iraka i Afganistana.

Prema presudi, Bajrić i Hasanović su uz posredovanje Ikanovića angažirani u nabavci eksploziva za potrebe prvo i drugooptuženog - Bektaševića i Cesura.

Kako je rečeno, gotovo 20 kilograma eksploziva (19.842 grama), koliko je zaplijenjeno u akciji lišavanja slobode Bektaševića i Cesura, trebalo je poslužiti za izradu improvizirane eksplozivne naprave, odnosno tzv. "samoubilačkog pojasa“.

Pretresom stanova u kojima su oni boravili pronađena je, među ostalim i originalna VHS kaseta na kojoj je prikazan način izrade improvizirane naprave i tonski zapis sa porukom kojom se najavljuje napad.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Mirza Jusufović ukazao je u obrazloženju presude na širi kontekst ovoga slučaja, te namjere i posljedice koje se ogledaju u destabiliziranju Bosne i Hercegovine na njenom putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama, te u mogućnosti nanošenja štete drugim zemljama, odnosno međunarodnim organizacija.

Prilikom izricanja sankcija Vijeće je, osim otežavajućih, uzelo u obzir i olakšavajuće okolnosti koje se prije svega ogledaju u ranoj životnoj dobi optuženih Bektaševića, Cesura i Hasanovića koja je u rasponu od oko 18 do 20 godina starosti.

Tokom pretresa u ovom predmetu održana su 22 ročišta s više od 88 sati pred Pretresnim vijećem.

Branitelji optuženih su u izjavama datim nakon izricanja presude najavili ulaganje žalbi na prvostepenu presudu, izražavajući negodovanje zbog visine izrečenih kazni i uz opasku "kako su one izrečene pod određenim pritiscima".