{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pred poslanicima novi zakon o električnoj energiji FBiH

F
19.2.2009. u 12:45
0
0
Pred poslanicima novi zakon o električnoj energiji FBiH
0
Pred poslanicima novi zakon o električnoj energiji FBiH
Federalna vlada uputila je u parlamentarnu proceduru prijedlog novog teksta zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH. Rasprava o tom zakonu planirana je za sjednicu Predstavničkog doma 24. i 25. februara.
Vlada se nije opredijelila za izmjene već važećeg federalnog zakona, već za novi tekst jer aktuelni je već jednom mijenjan, a najnovije izmjene bi obuhvatile više od 50 posto postojećih odredbi.

Razlozi za donošenje novog zakona o električnoj energiji su harmonizacija s evropskim pravilima za unutrašnje tržište električne energije, harmonizacija sa Zakonom o električnoj energiji Republike Srpske te da budu otklonjene nejasnoće u određenim poglavljima aktuelnog teksta, obrazložila je Vlada.

Još jedan od razloga jest razmatranje inicijativa podnijetih u Parlamentu FBiH iz ove oblasti.

Važeći zakon o električnoj energiji ima 92 člana, a novi prijedlog 103.

Vlada je obrazložila i da su promjene izvršene da bi se posebno identificirali dokumenti koji čine strategije - energetsku i elektroenergetsku u Federaciji BiH. To uključuje jasne parametre za implementaciju, godišnji elektroenergetski bilans te privremene smjernice za regulatora.

Upućivanje na ove dokumente je harmonizirano u cijelom prijedlogu zakona.

Ove odredbe uključuju Vladu i Parlament u formiranje energetske politike i propisuju smjernice regulatora na visokoj razini, obrazloženo je iz Federalne vlade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: