{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pred poslanicima novi zakon o električnoj energiji FBiH

F
19.2.2009. u 12:45
0
0
Pred poslanicima novi zakon o električnoj energiji FBiH
0
Pred poslanicima novi zakon o električnoj energiji FBiH
Federalna vlada uputila je u parlamentarnu proceduru prijedlog novog teksta zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH. Rasprava o tom zakonu planirana je za sjednicu Predstavničkog doma 24. i 25. februara.
Vlada se nije opredijelila za izmjene već važećeg federalnog zakona, već za novi tekst jer aktuelni je već jednom mijenjan, a najnovije izmjene bi obuhvatile više od 50 posto postojećih odredbi.

Razlozi za donošenje novog zakona o električnoj energiji su harmonizacija s evropskim pravilima za unutrašnje tržište električne energije, harmonizacija sa Zakonom o električnoj energiji Republike Srpske te da budu otklonjene nejasnoće u određenim poglavljima aktuelnog teksta, obrazložila je Vlada.

Još jedan od razloga jest razmatranje inicijativa podnijetih u Parlamentu FBiH iz ove oblasti.

Važeći zakon o električnoj energiji ima 92 člana, a novi prijedlog 103.

Vlada je obrazložila i da su promjene izvršene da bi se posebno identificirali dokumenti koji čine strategije - energetsku i elektroenergetsku u Federaciji BiH. To uključuje jasne parametre za implementaciju, godišnji elektroenergetski bilans te privremene smjernice za regulatora.

Upućivanje na ove dokumente je harmonizirano u cijelom prijedlogu zakona.

Ove odredbe uključuju Vladu i Parlament u formiranje energetske politike i propisuju smjernice regulatora na visokoj razini, obrazloženo je iz Federalne vlade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: