DF ili SBB?
9

Pred politički rasplet: Ko će u vlast u FBiH i na državnom nivou uz SDA

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sudeći prema najavama lidera vodećih stranaka u BiH u martu bi trebala biti kompletirana vlast na nivou FBiH i na državnom nivou. Preostala je još jedna nepoznanica - ko će uz SDA u vlast, DF ili SBB.

Prije dva dana okončan je proces konstituisanja zakonodavne vlasti u BiH dodjelom mandata delegatima u državnom Domu naroda. Za potpuno implementiranje vlasti nakon izbora preostalo je još formiranje Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH zajedno sa predsjednikom i potpedsjednicima tog entiteta.

Ako je vjerovati liderima tri vodeće stranke u državi Bakiru Izetbegoviću (SDA), Miloradu Dodiku (SNSD) i Draganu Čoviću (HDZ) optimizma ne manjka da ćemo u martu dobiti i izvršnu vlast u FBiH i na državnom nivou.

Tri nabrojane stranke predvodit će vlast na nivou BiH, a SDA i HDZ i na nivou FBiH gdje još čekaju potencijalne partnere.

Ostankom Bh. bloka u opoziciji kao mogući i izvjesni partner pojavio se SBB sa još dvije stranke koje su u pregovorima nastupile kao neformalni blok i to PDA i A-SDA i koje će vjerovatno participirati u vlasti.

SDA je sa svima obavila razgovore i dala naslutiti da je moguć dogovor. Ipak, veliki interes za ulazak u vlast na nivou FBiH i državnom nivou pokazuje Demokratska fronta, koja se za sada nerado pomirila sa statusom opozicije uz SDP i Našu stranku.

U posljednjih nekoliko dana lider SBB-a Fahrudin Radončić, ali i predsjednik DF-a Željko Komšić davali su zanimljive izjave o mogućem političkom raspletu.

Prvo je Radončić najavio mogućnost raspada Bh. bloka i ulazak DF-a u vlast. Sastanak čelnika Bh. bloka je trebao biti održan posljednjeg dana februara, ali do toga nije došlo.

S druge strane Komšić je poručio gostujući na N1 televiziji da ne namjerava nikome biti privjesak u vlasti te da neće sam u koaliciju sa SDA.

Sve je još uvijek prilično nejasno, barem prema izjavama lidera. Ipak, s obzirom na završene razgovore strankama ne preostaje još mnogo vremena za konačne odluke te se u naredne dvije ili tri sedmice može očekivati rasplet i formiranje izvršne vlasti u FBiH i na državnom nivou.