{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pred finalizacijom 100 miliona dolara budžetima u BiH

S
11.10.2009. u 21:00
0
5
Pred finalizacijom 100 miliona dolara budžetima u BiH
0
Pred finalizacijom 100 miliona dolara budžetima u BiH
Foto: AFP/IMF
Šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Marko Mantovaneli izjavio je da je sporazum sa resornim ministarstvima o podršci Svjetske banke budžetima u BiH od 100 miliona dolara pred finalizacijom.
"Blizu smo postizanja dogovora sa resornim ministrima i na tehničkom nivou sa predstavnicima izvršne vlasti. Postigli smo sporazum da se u što većoj mogućoj mjeri vratimo na stanje kakvo je bilo 2004. godine. To je u velikoj mjeri u vezi sa opozivom zakonodavstva koje tretira nezaposlene demobilisane borce u FBiH. Dakle, nije više pitanje da li će biti ukinuto to zakonodavstvo ili ne, nego momenat od kada prestaje njegova primjena", naglasio je Mantovaneli.

On je za sutrašnji broj "Nezavisnih novina" rekao da se od vlasti u BiH zahtijeva i da uspostave mehanizme kojima će ova sredstva biti usmjeravana najsiromašnijim korisnicima, a da oni počnu da se provode 2011. godine.

"Treba provesti reviziju podobnosti i eliminisati borce, invalide i druge koji zloupotrebljavaju sistem. Mi predlažemo da revizija bude fazna s obzirom na to da ne može biti primijenjena odjednom na sve korisnike. Ta tri elementa smo u najvećoj mjeri usaglasili sa Republikom Srpskom i Federacijom BiH. Mi ćemo 100 miliona dolara isplatiti tek nakon što ovo zakonodavstvo bude usvojeno. Na ispunjavanje uslova nećemo čekati zauvijek i ne zadugo", poručio je Mantovaneli.

On je rekao da je mnogo bolje uopšte ne ulaziti u sporazum sa MMF-om nego nešto dogovoriti pa se onda ne pridržavati, jer će to imati negativnog uticaja na kredibilitet zemlje, a imaće praktične posljedice u smislu finansiranja.

"Posebno naglašavam, u FBiH to nije scenario koji bismo voljeli vidjeti", istakao je Mantovaneli.

Prema njegovim riječima, reforme se ne mogu odgađati i stoga je poruka vlastima da uvedu red u kuću i provedu mjere u okviru sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Mantovaneli nije siguran da postoji politički kapacitet u izbornoj godini da se reforme poguraju, ali upozorava da će biti loše ako vlasti propuste ovu priliku.

"Trebalo je da budu provedene čak i prije nego što je ekonomska kriza pogodila BiH. Sada je poruka uvedite red u kuću i to su upravo kratkoročne mjere u okviru sporazuma sa MMF-om. Isto tako treba razmišljati i o srednjoročnom periodu, na koji način obnoviti rast u zemlji i zaštititi najugroženije građane", rekao je Mantovaneli.

Pazi ljubav!

11.10.2009. u 20:30
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: