BiH
0

Pred Evropskim sudom za ljudska prava 400 postupaka protiv BiH

FENA
„Pred Evropskim sudom za ljudska prava trenutno se vodi oko 400 postupaka protiv BiH, što dovoljno govori o značaju uloge zastupnika Vijeća ministara BiH pred ovim sudom“, kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović.

Ministar Halilović je ovo izjavio jutros u Sarajevu otvarajući konferenciju "Uloga zastupnika/agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava", saopćeno je iz Halilovićevog kabineta.

Ministar Halilović je podsjetio da je prva presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Jeličić protiv BiH donesena krajem oktobra prošle godine, te da je prošao rok za njeno izvršenje.

Konferencija koju su organizirali Generalni direktorat za ljudska prava Vijeća Evrope, Ured Vijeća Evrope u Sarajevu i Ured zastupnika Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava značajno će doprinijeti jačanju uloge bh. zastupnika i Ureda zastupnika.

Iskustva u radu Suda i iskustva pojedinih evropskih zemalja, učesnicima Konferencije prenijeli su predstavnica Generalnog direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope Svetlana Kostadinova-Schall, ad hoc sudija na Evropskom sudu za ljudska prava Vincent Coussirat-Coustere i zastupnik Vlade Italije pred Evropskim sudom za ljudska prava Francesco Crisafulli.

Konferenciji je prisustvovao i specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope u BiH Tim Cartwright.