Joachim Schmidt
0

Pred BiH dosta izazova s kojima se treba suočiti

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Njemački ambasador u BiH Joachim Schmidt, koji je na dužnost stupio krajem prošlog mjeseca, izjavio je danas za Fenu da je slika koju je stekao do sada veoma jasna - postoji dosta izazova s kojima se BiH treba suočiti u mjesecima i godinama koje dolaze.

Na prvom mjestu Schmidt je mislio na načine i sredstva da se pronađe više političke nezavisnosti za BiH, što znači da se razgovara o tranziciji Ureda visokog predstavnika na ured specijalnog predstavnika Evropske unije, odnosno o uvjetima koje treba ispuniti da bi se taj proces proveo.

Dalje je naveo mogućnosti za daljnji napredak na evropskom putu BiH nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, "što je bio veliki korak za ovu zemlju, ali, naravno, dosta koraka treba da uslijedi i dosta domaće zadaće treba uraditi, što je još jedan izazov u mjesecima i godinama koje predstoje".

Na kraju, "ali ne kao najmanje važno", ambasador Schmidt je istaknuo vizne olakšice i liberalizaciju viznog režima.

Sporazum o liberalizaciji viznog režima stupio je na snagu 1. januara ove godine, što je značilo značajno unapređenje mogućnosti za putovanje u zemlje EU za mnoge građane BiH, a Evropska komisija je 5. juna uručila BiH Mapu puta za liberalizaciju viznog režima.

Schmidt se nada da će se ostvariti dovoljno napretka na tom planu da se potpuna liberalizacija viznog režima s EU ostvari u "ne tako dalekoj budućnosti".