{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Prečišćeni tekstovi zakona nisu zakoni"

S
29.3.2010. u 14:05
0
1
"Prečišćeni tekstovi zakona nisu zakoni"
0
"Prečišćeni tekstovi zakona nisu zakoni"
Ivo Miro Jović
Prečišćeni tekstovi zakona nisu zakoni, već samo podloga ili pomoć korisnicima, odnosno zakonodavno uređena rješenja na jednom mjestu, rekao je danas u Sarajevu predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ivo Miro Jović.
Jović je na stručnom savjetovanju o prečišćenim tekstovima zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH istakao da jedan zakon u svojoj primjeni doživljava izmjene i dopune, a prečišćeni tekst jednog takvog zakona može da pomogne korisniku zakona u njegovoj primjeni.

On je naglasio da Ustavni sud ne može imati nikakve snage prema prečišćenom tekstu, već samo razmatrati pitanja i rješenja kada su u pitanju osnovne izmjene i dopune osnovnog teksta zakona.

"Mi smo u dilemi da li prečišćene tekstove usvajaju oba doma Parlamentarne skupštine BiH, ili to treba da urade ustavnopravne komisije oba doma, kao što je to sada", rekao je Jović i dodao da je njegovo mišljenje da će se to i zadržati, jer je jednostavnija procedura.

Prema njegovim riječima, današnje savjetovanje je organizovano iz dva razloga - prvi da se na njemu nađu predavači iz zemalja koje su članice EU, koji će da prenesu svoja iskustva, te da se vidi da li su ona primjenjiva u BiH, a drugi razlog je da se vidi da li su rješenja koja postoje u BiH adekvatna.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović rekao je novinarima da česte izmjene i dopune zakona koji se usvajaju u parlamentu BiH, uz izvorni tekst, predstavlja problem, jer je u praksi vrlo teško pratiti suštinu volje zakonodavca, odnosno trenutno važećeg zakona.

On je objasnio da se zbog toga, u svim zemljama svijeta, pribjegava "institutu prečišćenih tekstova zakona", odnosno da sam zakonodavac ili tijelo koje on ovlasti, prečisti tekst i objavi ga.

Džaferović je naglasio da postoje brojni problemio kod prečišćenih tekstova, pogotovo u BiH, zbog uticaja stranaca koji su pomagali u njihoj izradi, jer su oni rađeni u duhu anglo-saksonske pravne škole, a BiH pripada evro-kontinentalnoj pravnoj školi.

Džaferović je ocijenio da će današnje savjetovanje, koje su organizovale Ustavnopravne komisije oba doma parlamenta BiH, zajedno sa OEBS-om i USAID-om, će pomoći službama u BiH i ustavnopravnim komisijama da na pravi način pripreme tekstove zakona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: