Redovi ispred Zetre
3

Prebacivanje odgovornosti: Ko je kriv što građani danas satima čekaju na vakcinaciju u Sarajevu

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, komentirajući veliki broj žalbi građana koji su na današnju vakcinaciju u Zetri pozvani u 8, iako je jučer dogovoreno da će ona početi u 11 sati, rekli su da su građane obavijestili na vrijeme.

Kako kažu, tokom jučerašnjeg dana građanima starijim od 70 godina, koji su se registrovali putem online aplikacije, putem Vibera su dostavljeni termini za vakcinaciju za današnji dan.

"Kako smo brzo uvidjeli da je određeni broj građana pozvan na vakcinaciju u jutarnjim satima (od 8 do 11), a kako je za danas vakcinacija ipak zakazana od 11 sati, svim tim sugrađanima smo dostavili dodatne tri poruke s novim terminima vakcinacije u toku današnjeg dana. Navedenim smo uspješno pomjerili termine jutarnje vakcinacije određenog dijela građana za popodnevne sate, a sve kako bi se održao red i planirani ritam vakcinacije", kažu iz Zavoda.

Međutim, kako navode, bez obzira na navedeno, neposrednom provjerom stanja na terenu od službenika zavoda, utvrđeno je da se u jutarnjim satima ispred Zetre pojavio određeni broj građana starije životne dobi, koji su informisani putem sredstava javnog informisanja da danas opet počinje masovna vakcinacija.

"Oni nisu imali zakazan termin za vackinaciju danas, odnosno nisu ni pozvani na današnju vakcinaciju. Pored navedenih, pojavio se i određeni broj građana čija vakcinacija je bila predviđena za prošli četvrtak i petak, a koji usljed tadašnjeg nedostatka vakcina nisu vakcinisani. U razloge ovakvog popusta, te odgovornosti u organizaciji ne želimo ulaziti. Nijedna od navedenih grupa nije bila predviđena niti pozvana za vakcinaciju danas", naveli su iz zavoda.

Šta kaže Vlada KS

S druge strane, tvrde iz Vlade KS, jutrošnje gužve u dvorani Zetra posljedica su neprovođenja jučerašnjeg dogovora Tima za vakcinaciju KS, tačnije pogrešnog termina početka vakcinacije koji je ZZO KS uputio u svom pozivu građanima.

Kako je došlo do toga objasnio je Ademir Spahić, koordinator vakcinacije u Kantonu Sarajevo.

"Na jučerašnjem sastanku Tima za vakcinaciju KS, koji je predvodio ministar zdravstva Haris Vranić, dogovoreno je da Zavod zdravstvenog osiguranja KS, po planu imunizacije Zavoda za javno zdravstvo KS, pozove na vakcinaciju građane starosti 70+ godina, danas u terminu od 11 do 20 sati", kazao je Spahić.

Naime, kako kaže Spahić, Tim se jučer jednoglasno dogovorio o ovim terminima iz razloga što Pfizer vakcine, kojima se danas nastavlja imunizacija, nakon što izađu iz hladnog lanca skladištenja od -80 stepeni, moraju biti iskorištene u narednih pet dana.

"Spomenutim terminima vakcinacije htjeli smo dobiti dodatni dan za vakcinaciju u terminu od 8 do 11 sati. Zbog toga smo precizno dogovorili da Zavod zdravstvenog osiguranja KS pozove naše sugrađane i sugrađanke na vakcinaciju danas od 11 sati. Direktor ZZO KS Sakib Katana je ipak uputio građanima poziv na vakcinaciju od 8 sati, tako da su ljudi već od 7 sati bili ispred Zetre, formirali su se redovi i stvorena je nepotrebna gužva", istakao je Spahić.

Istakao je da su vakcine u Zetru dostavljene danas poslije 11 sati, a vakcinacija je počela predviđenom dinamikom.

"Od sutra vakcinacija počinje od 8 ujutro i traje do 20 sati navečer. Još jednom molimo naše sugrađane da, kako bi se izbjegle nepotrebne gužve, na vakcinaciju dolaze isključivo po pozivu i u naznačenom terminu", poručio je Spahić.

Iz Vlade KS upućuju izvinjenje građanima koji su jutros, zbog propusta ZZO KS, nepotrebno dugo čekali na početak vakcinacije.