MVPBiH
0

Prebacivanja državljanke BiH iz Gaze u Egipat

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH, putem ambasada BiH u Jordanu, Izraelu i Egiptu, stalno prati razvoj sukoba u pojasu Gaze i traga za potencijalnim bh. državljanima na teritorijama zahvaćenim ratnim sukobima, izjavio je danas za Fenu Zlatan Burzić, savjetnik u kabinetu ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja.

On je naveo da se prije par sati Ambasadi BiH u Egiptu po prvi put javila jedna bh. državljanka. Radi se o ženi koja se nalazi u Rafi sa svoje troje djece. Zbog čestog granatiranja i neposredne ratne opasnosti, zabrinuta za sigurnost svoje djece bh. državljanka se obratila Ambasadi BiH za pomoć prilikom evakuacije na sigurnu teritoriju.

Zbog toga što je prelaz Rafah zatvoren s izraelske strane, Ambasada BiH u Egiptu je kontaktirala Ambasadu BiH u Izraelu da uputi dopis s potrebnim informacijama izraelskoj strani kako bi se bh. državljanki omogućio nesmetan prelaz na teritorij Egipta, gdje bi osoblje Ambasade BiH u Kairu osiguralo prevoz s granice do potrebne destinacije u Egiptu i pružilo potrebnu konzularnu zaštitu i pomoć.

"U toku je koordinirana akcija dvije ambasade BiH kako bi se pružila zaštita i pomoć bh. državljanki", rekao je Burzić.