Sastanak CGI
0

Prcić se sastao s Billom Clintonom

FENA
Petom godišnjem sastanku Clinton Global Initiative (CGI), održanom u New Yorku od 22. do 25. septembra, prisustvovali su i lideri Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini (AUBiH).

Tokom samita, predsjednik Upravnog odbora AUBiH Denis Prcić, sastao se s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom i uručio mu pismeni poziv da posjeti BiH i AUBiH. Clinton se odazvao pozivu i čestitao menadžmentu Univerziteta na značajnim rezultatima koji su ostvareni u protekle tri godine.

-Obrazovanje je ključ uspjeha svake prosperitetne države, a američki sistem obrazovanja koji primjenjujemo na AUBiH, ne samo da je dobar za SAD nego i za sve zemlje koje koriste principe rada i produktivnosti koje proizilaze iz takvog načina edukacije, rekao je predsjednik UO AUBiH Denis Prcić.

Prcić je, tokom održavanja skupa, održao sastanke s mnogobrojnim zvaničnicima s kojima je razgovarao o razvoju AUBiH i trenutnoj situaciji u BiH.

Bilioner Eli Broad, bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, astronaut i senator SAD-a John Glenn, načelnik New Orleansa Ray Nagin, bivši šef administracije u Bijeloj kući John Podesta, kćerka predsjednika Clintona Chelsea Clinton, osnivač CNN-a Ted Turner, general Wesley Clark, političar i borac za ljudska prava Jesse Jackson te američki ekspert za vanjsku politiku Samuel Berger, samo su neki od zvaničnika s kojima se predsjednik UO AUBiH imao priliku sastati.

Forum održan pod motom "Djela govore glasnije od riječi" uveličao je i aktuelni američki predsjednik Barack Obama, koji je otvarajući samit nedvosmisleno pokazao da podržava inicijativu svog demokratskog prethodnika.

U fokusu ovogodišnjeg sastanka CGI bile su četiri oblasti: korištenje inovacija za razvoj, jačanje infrastrukture, razvoj ljudskog kapitala te finansiranje nepristrane budućnosti, a završna riječ na samitu pripala je državnoj tajnici Hillary Rodham-Clinton.

Na ovom značajnom dobrotvornom samitu učestvovalo je na desetine sadašnjih i bivših šefova država, ali i veliki broj najuspješnijih svjetskih biznismena, predstavnika nevladinog sektora i različitih dobrotvornih organizacija te mnogobrojne ličnosti iz svijeta "showbusinessa", saopćeno je iz AUBiH-a.