Dan državnosti BiH
0

Praznik u Sarajevu

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Delegati Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH skupili su se u Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. godine i uvečer započeli sa sjednicom koja će potrajati do ranih jutarnjih sati narednog dana i na kojoj će biti postavljeni temelji nove bosanskohercegovačke državnosti.

Aktima ZAVNOBIH-a izražena je odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Danas se u trećini BiH, 25. novembar slavi kao Dan državnosti BiH, što je i normalno s obzirom na činjenicu da je BiH tada dobila skoro sve ono na osnovu čega je danas nezavisna zemlja i što joj je kasnije potvrđeno na zasjedanju AVNOJ-a, i na koncu međunarodnim priznanjem 1992. godine te Daytonskim mirovnim sporazumom čiji je dio i današnji Ustav BiH u kojem jasno stoji da se kontinuitet Republike BiH nastavlja.

Sarajevo ovogodišnji Dan državnosti proslavlja skromno, ulice su i pored veoma hladnog vremena prilično pune šetača, a osim institucija koje su po zakonu morale istaći državnu zastavu, za praznični dekor potrudili su se učenici Perzijsko-bosanskog koledža koji su građanima dijelili zastavice BiH koje su se mogle vidjeti na svakom koraku.

Osjećaj je možda subjektivan, ali čini se da su građani i građanke više bili u skladu sa tamom maglovitog novembarskog dana, nego što su se istinski radovali još jednom rođendanu države čiji najveći praznik ne poštuju u skoro dvije njene trećine, države koja više od 400 dana zahvaljujući javašluku i nebrizi lidera vladajućih stranaka nema formiranu vlast na državnom nivou, države u kojoj se svakodnevno krše sva ljudska prava.

Bez obzira na sve, svima koji BiH istinski smatraju svojom domovinom, želimo sretan Dan državnosti, uz pozdrav koji ćemo za ovu priliku posuditi od Tarika Helića: Svako dobro, Bosno i Hercegovino!