Fotogalerija
0

Praznik rada u Sarajevu uz kafu, druženje i proteste

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Praznik rada u Sarajevu se obilježava raznoliko. Dok se jedan dio stanovnika odlučio za rano ustajanje i odlazak na prvomajski uranak na planinu ili kraj rijeke, lijepo vrijeme izmamilo je Sarajlije i u Vilsonovo šetalište, gdje je kazandžija Nasir Jabučar organizovao ispijanje jutarnje kafe, a DJ Nešo i Sarajevo Drum Orchestra probudili sugrađane bubnjanjem s kamiona koji je prošao ulicama grada.

Za djecu je u Vilsonovom organizovana likovna radionica, gdje su na papiru dugom 200 metara crtali svoje ideje na temu "Kad porastem bit ću..."

Za ručak će se ovdje pobrinuti Narodna kuhinja Stari Grad, koja priprema prvomajski grah.

Lijepo je bilo i na Vrelu Bosne gdje se okupio veliki broj Sarajlija.

Večernje okupljanje od 21 sat za sve ljubitelje bendova Letu štuke i Skroz predviđeno je u Domu mladih.

A dok je dio građana uživao na odmaralištima i u Vilsonovom šetalištu, Savez samostalnih sindikata BiH organizovao je sjednicu i protestno okupljanje radnika koji tvrde da nemaju razloga za proslavu današnjeg dana.

Pred Domom sindikata okupilo se stotinjak radnika koji kažu da im je "došlo do guše" i da se i danas bore za svoje "tri osmice".

Još jedan protest u Sarajevu organizovali su Pokret Dosta!, Romska zajednica, te Udruženja poljoprivrednika BiH i radnika preduzeća "Krivaja". Njih oko 150 protestnim maršom od zgrade RTV Doma do Energoinvesta na Stupu još jednom je zatražilo svoja prava.